joi, 31 mai 2012

Erbicide pentru grau

PRIMSTAR SUPER este un erbicid absorbit rapid, in principal prin frunze dar si prin radacini. Doua ore fara ploaie sunt suficiente pentru absorbtia produsului in planta. Substanta activa metsulfuron metil inhiba biosinteza aminoacizilor esentiali cu lanturi ramificate (valina, isoleucina), avand ca urmare stoparea diviziunii celulare si implicit incetarea cresterii plantei. Astfel, buruienile tratate mor treptat intr-un interval de 2-3 saptamani. 
Dupa cateva zile de la tratament, buruienile pot arata ingalbenite si/sau inrosite.Erbicid sistemic, sulfonilureic, cu aplicare postemergenta, recomandat pentru combaterea buruienilor din cultura de grau. PRIMSTAR SUPER se aplica postemergent, din faza de trei frunze pana in faza aparitiei frunzei standard a graului, prin stropiri foliare intr-un volum de apa de 200-400 l/ha.
Cele mai bune rezultate se obtin cand buruienile sunt in faza de 2-4 frunze (10-15 cm inaltime pentru palamida) iar plantele de grau se gasesc in stadiul de infratire.

ROTATIA: Orice specie care intra de regula in rotatie cu cerealele paioase se poate semana pe terenurile erbicidate cu PRIMSTAR SUPER dupa recoltare. Totusi, o atentie deosebita necesita sfecla de zahar, in special pe soluri cu pH ridicat sau in cazul secetei prelungite, in aceste cazuri recomandandu-se insistent aratura adanca inaintea semanatului sfeclei de zahar. In cazul compromiterii culturilor de grau tratate cu PRIMSTAR SUPER, indiferent de cauza, se pot semana numai culturi de cereale de primavara, dupa arat.
Doza de aplicare, in functie de sensibilitatea buruienilor, stadiul lor de dezvoltare si conditiile climatice este de: 10 g/ha pentru cultura de grau.



Buruieni sensibile:
Albastrita (Centaurea cyanus) 

Cretisoara (Aphanes avensis)
Hrana vacii (Spergula avensis)
Iarba rosie (Polygonum lapathifolium) 

Iarba rosie (Polygonum persicaria) 
Menta salbatica (Mentha arvensis)
Morcov salbatic (Daucus carota)
Nu ma uita (Myosotis arvensis)
Palamida (Cirsium arvense)
Urzica (Lamium spp.)
Vetricea (Chrysanthemum segetum)
Zgrabuntica (Lapsana communis)
Rocoina (Stelaria media)
Musetel salbatic (Matricaria spp)
Lungurica (Galeopsis tetrahit)
Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)
Mustar salbatic (Sinapis arvensis)
Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris)
Macul salbatic (Papaver rhoeas)
Macris (Rumex spp)
Pungulita (Thlaspi arvense)
Mazariche (Vicia spp)
Trei frati patati (Viola arvensis)
Spalaciosa (Senecio vulgaris)
Rapita samulastra (Brasica oleracea)

-plantele sunt mai sensibile in faza initiala de vegetatie

Buruieni mediu sensibile:

Fumarita (Fumaria officinalis)
Doritoare (Veronica hederifolia)
Nemtisorul de cmp (Delphinium consolida)
Soparlita (Veronica arvensis)
Ventrilica (Veronica persica)
Volbura (Convolvulus arvensis)
Loboda salbatica (Atriplex patula)
Spanac salbatic (Chenopodium album)
Hrisca (Polygonum convolvulus)
Troscot (Polygonum aviculare)

Buruieni rezistente:
Coada calului (Equisetum arvense)
Turita (Galium aparine)
Graminee anuale si perene



PRIMSTAR SUPER este formulat ca granule dispersabile in apa, fine, omogene, de culoare beige, fara miros, fara tendinta de sfaramare.

Ingrasamant pentru orhidee

Ingrasamant betisoare pentru orhidee
Pret : 16.79 Ron cu Tva
 

COMPO Fertilizator betisoare pentru orhidee 20 buc.
- ingrijire usoara cu substante nutritive pentru orhidee minunate
- efect de lunga durata de pana la 3 luni
- toti nutrientii de baza si microelementele necesare plantei in fiecare betisor
- cu efect de lunga durata de pana la 3 luni
- pentru flori splendide pe termen lung

Recomandare de utilizare :

Pentru o ingrijire optima a plantelor utilizati numarul de betisoare de fertilizator mentionat in recomandarea de dozare. Introduceti complet un betisor in pamantul din ghiveci. Dupa 3 luni, repetati procedeul.

Specificatii:

Perioada de utilizare :
Perioada Martie-Octombrie: fertilizati la fiecare 3 luni.
Perioada Noiembrie – Februarie:  se foloseste jumatate de doza.

EC FERTILIZER. Ingrasamant NPK, contine uree formaldehidica, N+ P2O5 + K2O (+MgO), 8+10+13(+3) cu microelemente. Pentru utilizarea in horticultura. Ghiveci de 10 cm diametru folositi 2 betisoare,14 cm-3 betisoare, 20 cm-5 betisoare.

Produs in Germania.

Soia

Soia ( Glycine max) este o specie care face parte din familia de leguminoase Fabaceae, cultivata pentru semintele sale cu un continut mediu de ulei  si mare de proteine. Boabele de soia joaca un rol important in industria alimentara, ele continand 39 % proteine, 17 % ulei. Uleiul si faina de soia sunt utilizate in alimentatia umana. Acesta specie este originara din China, iar numele sau provine din japoneza. Soia este comercializata in intreaga lume datorita utilizarii sale multiple.
Cultura de soia este larg raspandita in intreaga planeta. Cele patru tari cu cea mai mare productie de soia sunt Statele Unite, Brazilia, Argentina si China. China este cel mai mare consumator de soia la nivel mondial destinat in hranirea puilor de gaina si porcilor.
Soia, fiind o leguminoasa, contribuie substantial la cresterea gradului de fertilitate al solului. Soia este o planta iubitoare de caldura, cantitatea de caldura necesara pentru a ajunge la maturitate fiind de 2200 - 2800°C. Durata perioadei de vegetatie este de 110 - 150 zile.
Soia germineaza la o temperatura minima de 7 - 8°C. Temperaturile medii de 12°C in luna aprilie si de 20 - 21o in lunile iulie-august sunt hotaratoare pentru dezvoltarea normala a plantei. Soia este sensibila la temperaturile scazute (minus 1 - 2°C) si la oscilatiile mari de temperatura.  Soia nu este pretentioasa fata de sol, fapt ce permite cultura ei pe aproape toate tipurile de sol din tara noastra, cu exceptia solurilor grele, acide, salinizate.

Decis 2,5EC 500 ml
40.80 Ron cu Tva

Decis 25 WG este un piretroid de sinteza care actioneaza prin contact si ingestie, cu efect la nivelul sistemului nervos. Are efect repelent si de soc si actioneaza ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Decis 25 WG protejeaza cultura 7-10 zile, indiferent de stadiul de vegetatie. Acoperirea completa si uniforma a plantelor este esentiala pentru o buna protectie impotriva atacului insectelor. Decis 25 WG beneficiaza de o formulare moderna, caracterizata prin stabilitate ridicata la temperaturi mari si lipsa fotosensibilitatii. El poate fi aplicat si la temperaturi mai ridicate, fara diminuarea eficacitatii.

Rapita

Rapita este o planta din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene si cu tulpina subtire, lunga si ramificata. Rapita este cultivata pentru semintele sale bogate in ulei, folosit in alimentatie si la producerea biodiselului. Este raspandita in zonele cu clima uscata temperat continentala excesiva. Franta este cel mai mare producator, cu 5,35 milioane tone in 2011. Uleiul de rapita in stare naturala contine acid erucic si glucosinolates care sunt toxice in doze mari.
Rapita este de doua feluri:
-colza (de talie mare)
-naveta (de talie mica)
Rapita de talie mare se foloseste pentru fabricarea biodiselului si are mare cautare printre producatorii de biocarburanti. Rapita este o planta foarte foarte sensibila la schimbarile bruste de temperatura si de umiditate. Planta trebuie sa indeplineasca standarde speciale de calitate pentru a putea fi folosite la fabricarea carburantilor. Conditii foarte favorabile pentru cultura de rapita de toamna sunt intalnite in zonele din estul si vestul tarii precum si in podisul Transilvaniei unde se intrunesc conditii optime pentru rasarire si iernare.

Istoria cartofului


Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta care apartine familiei de solanaceae, originara din America de Sud si cultivata in intreaga lume pentru tuberculii sai comestibili. Dupa anul 1530 spaniolii au descoperit cartoful in Peru si l-au introdus in Spania si in tarile din sudul Europei in jurul anului 1540. In vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera că provoca lepra si nu era folosit decat la hranirea vitelor. Primii cartofi aveau un gust acru. In timp s-au perfectionat metodele de semanat iar in cele din urma s-au obtinut varietati cunoscute in zilele noastre. Cartoful este inca alimentul de baza a milioane de oameni, este o delicatesa in multe parti ale globului si deasemenea o provocare pentru oamenii de stiinta din diferite discipline, care se ocupa de elucidarea originii lor genetice si fiziologice. In domeniul tehnologiei se gasesc un numar mare de aplicatii pentru aceasta forma de tubercul si anume in cosmetica, producerea alcolului si a hartiei pentru ziar. Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cartoful contine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina si ciaconina. Acesti alcaloizi care protejeaza planta, se gasesc in special in frunze, germeni, vlastari si fructe. Expunerea la lumina, deteriorarea fizica si imbatranirea cresc continutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentratiile lor puternice aflandu-se imediat sub piele. Gatitul la temperaturi de peste 170 °C distruge partial aceste substante. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe iar in cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se intampla insa foarte rar.


Calypso 480SC 1.8 ml
9.00 Ron cu Tva


CALYPSO 480 SC este un insecticid cu remarcabile propietati sistemice in plante, care actioneaza asupra insectelor daunatoare prin contact si ingestie. Are o eficacitate exceptionala si spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Activitatea insecticidului CALYPSO 480 SC asupra insectelor nu este influentata de temperaturile existente in momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatile cazute ulterior acestuia.

La cartof: Se efectueaza unu sau cel mult doua tratamente impotriva gandacului din Colorado si a afidelor. Cultura este protejata pe o perioada de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii.

La cartof pentru samanta: Se efectueaza un singur tratament impotriva gandacului din Colorado si a afidelor.

marți, 29 mai 2012

Trandafirul de gradina

In lume exista aproximativ 200 de specii de trandafiri si mai mult de 20.000 de soiuri. O adevarata descoperire pentru holticultori este trandafirul de gradina. De la nuante de roz, galben, alb, rosu , trandafirii ne ofera o paleta multicolora cu care ne putam rasfata atunci cand suntem obositi. Pentru incepatorii in gradinarit , ingrijirea trandafirilor pare fi un lucru complicat. Totusi tandafirul de gradina nu este o planta pretentioasa, cu greu ea va putea fi distrusa in totalitate.
Pamantul trebuie lucrat de doua ori pe an, primavara si vara, cu o sapatura adanca, ingloband toamna ingrasamintele organice. Creste atat la umbra cat si la lumina, insa pentru a inflori din abundenta pe perioada verii, se recomanda un teren cu cel putin cinci ore de soare pe zi. In timpul sezonului de crestere incercati sa asigurati ingrasamant.
Taiati trandafirii primavara devreme atunci cand acestia incep sa arate semne de crestere, de obicei sub forma de umflaturi rosii. Aceste umflaturi vor deveni ramuri noi. Udati in mod regulat. Trandafirii au nevoie de o sursa regulata de apa in timpul sezonului de crestere. In zonele mai aride ale tarii daca aveti mai multi trandafiri puteti instala un sistem de irigare.

Fertilizator granule pentru trandafiri 1 kg
38.39 Ron cu Tva



Confera stralucire, flori splendide care dureaza. Hranire optima prin efect imediat si indelungat (3 luni). Contine 30% azot in forma ISODUR. Fosfatul (5%) ofera stralucire si culori de durata. Continutul ridicat de potasiu (8%) intareste rezistenta la boli. Efect indelungat: ISODUR asigura cantitatea adecvata de azot si nutrienti timp de 3 luni. Este un sistem de fertilizare care elibereaza nutrienti in mod controlat. Efect imediat: fertilizatorul granule regleaza partial eliberarea imediata a nutrientilor astfel incat plantele primesc din prima zi toate elementele principale necesare.








Busuiocul

Termenul de busuioc provine din limba greaca, (basileus) insemnand „rege”, despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Atinge inaltimea de 60 cm, avand frunzele de culoare verde deschis iar florile de culoare alba. Planta are un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul creste foarte bine in conditii de caldura si umezeala. Unele varietati de busuioc sunt plante anuale iar alte varietati cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez sunt perene.
Busuiocul se regaseste foarte usor in comert, dar o idee foarte buna ar fi sa il cultivati chiar dumneavoastra in gradina sau in ghivece. Pentru o dezvoltare adecvata, semintele sau butasii sunt plantati in randuri intr-un sol umed, bogat si bine drenat. Acest lucru trebuie facut in primavara , dupa ce a trecut riscul de inghet. Daca veti cultiva busuiocul in pepiniere la interior , frunzele acestuia le puteti folosii pe tot parcursul anului. Daca doriti  ca planta sa cresca sanatoasa si cu un frunzis abundent , trebuie sa taiati ramurile sale la fiecare doua sau trei saptamani, taierea fiind o modalitate usoara de a stimula cresterea. De asemenea ocazional puteti adauga fertilizatori speciali dar nu faceti abuz pentru a nu sacrifica savoarea frunzelor. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire . Pentru ca propietatile frunzelor sa dureze cat mai mult timp veti avea nevoie de uscare. Pentru aceste lucru este necesar sa le tineti intr-un loc intunecat si ventilat. Cand frunzele sunt uscate se depoziteaza in borcane de sticla. In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.
Busuiocul (Ocimum basilicum) reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea diverselor afectiuni: bronsita, afectiuni gastrointestinale, febra, guta, dureri de stomac. Infuzia preparata din frunze de busuioc se recomanda in cazul in care pacientul sufera de crampe, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, fiind si un excelent stimulator al poftei de mancare.

Orhideele

Orhideele (Orchidaceae) formeaza o familie de plante in cadrul monocotiledonatelor care se disting prin complexitatea lor de flori si interactiunile sale ecologice. Este cea mai diversificata si raspandita dintre familiile de plante superioare. Familia orhideelor contine peste 30.000 de specii. Unele specii pot atinge inaltimea de 13 m. Parfumul lor de flori este variabil, de la aroma delicata a florilor Cattelya pana la aroma respingatoare a florilor din specia Bulbophyllum. Orhideele se gasesc in cea mai mare parte din lume, dar cel mai des la tropice. Cu toate acestea , adaptabilitatea lor le-a permis sa cucereasca o serie de nise ecologice, din locurile cele mai seci si calde de pe planeta au migrat pana la cele mai reci si umede. Orhideele sunt plante erbacee, perene (foarte rar anuale), terestre sau epifite, ocazional saprofite sau rareori micoheterotroficas. In ceea ce priveste orhideele epifite, se spune ca pot fi eterne. De fapt in natura , supravietuirea lor este legata de viata arborelui care le sustine. Se cunosc cateva plante recoltate la mijlocul secolului al xIx-lea, care sunt inca in crestere si inflorire in multe colectii. In speciile terestre tulpinile orhideelor sunt sub forma de rizomi sau cepe. In speciile epifite tulpinile sunt ingrosate la baza pentru a stoca apa si nutrinetii necesarii dezvoltarii lor. Exista doua tipuri de baza de crestere in cadrul familiei: de tip sympodial, care provoaca mai multe tulpini, si tipul  monopodial, care produce o tulpina unica. Orhideele terestre , uneori, au radacini tuberoase. In orhideele epifite radacinile sunt groase, bine dezvoltate, dotate cu aer, de culoare verde si care atarna din copaci. Florile orhideelor sunt foarte diversificate. Unele specii pot avea diferite moduri de aranjare a florilor, care sunt nedeterminate si uneori reduse la o singura floare, terminal sau axial. Cele mai multe orhidee au inflorescente cu doua sau mai multe flori, care de obicei apar de la o axa florala mai mult sau mai putin alungita care cuprinde o tulpina si o parte numita purtatoare de flori, numit cocean. Cea mai simpla metoda de multiplicare, de multe ori folosita de colectionari si de mici comercianti, este divizia de stem. Orhideele au nevoie de lumina dar nu le expuneti in razele directe ale soarelui, temperatura optima fiind intre 18 si 25°C. Udarea plantei se face o data pe saptamana cu apa la temperatura camerei (apa de ghiuveta statuta 24 h sau cea mi buna este apa de ploaie). Fertilizarea orhideelor se face o data sau de doua ori pe saptamana cand aceasta este in crestere. Cand planta ajunge la maturitate se reduce fertilizarea iar in perioada iernii orhideea intra in repaus. De retinut nu fertilizati orhideele imediat cum ati schimbat pamantul, intrucat substratul din comert de obicei contine si adaus de ingrasaminte.

Ingrasamant betisoare pentru orhidee
16.79 Ron cu Tva

COMPO Fertilizator betisoare pentru orhidee 20 buc.
- ingrijire usoara cu substante nutritive pentru orhidee minunate
- efect de lunga durata de pana la 3 luni
- toti nutrientii de baza si microelementele necesare plantei in fiecare betisor
- cu efect de lunga durata de pana la 3 luni
- pentru flori splendide pe termen lung

Pentru o ingrijire optima a plantelor utilizati numarul de betisoare de fertilizator mentionat in recomandarea de dozare. Introduceti complet un betisor in pamantul din ghiveci. Dupa 3 luni, repetati procedeul.
Perioada Martie-Octombrie: fertilizati la fiecare 3 luni.
                                  Perioada Noiembrie – Februarie:  se foloseste jumatate de doza.

Luciu frunze pentru orhidee 250 ml
27.59 Ron cu Tva


Efectele Luciului de frunze pentru orhidee:
- efect puternic de umezire pentru o clima optima a orhideei.
- evitarea petelor de calcar si efect de indepartare a prafului de pe frunze.
- cu efect de ingrijire:  pentru plante mai sanatoase si stimularea inflorescentelor

Frunzele pot fi stropite tot timpul anului, in special in lunile de iarna, 1 data pe saptamana. Depozitare  intre + 5° C si + 11° C, ferit de razele solare, pentru  a se evita  modificarea proprietatii produsului si pentru o refacere mai rapida. Se pastreaza in locuri inaccesibile copiilor si animalelor de casa. A nu se deversa in apele menajere sau in apele curgatoare.

luni, 28 mai 2012

Carciumareasa

Carciumareasa sau Zinnia elegans face parte din categoria florilor anuale. Este foarte des intalnita in gradini datorita perioadei indelungate de inflorire  si datorita coloritului sau foarte viu colorat. Perioada carciumareselor de inflorire este din iunie si pana in octombrie, uneori chiar si noiembrie in cazul toamnelor lungi. Carciumaresele nu sunt plante pretentioase la conditiile climatice, se acomodeaza usor in orice gradina. Ele cresc in sol bine drenat si bogat in humus, avand nevoie de un loc insorit si de foarte multa apa. Apa trebuie administrata putin si des ,astfel, radacinile ei vor deveni sensibile. Pentru a avea carciumarese mai devreme in gradina, semintele se seamana in solarii sau rasadnite pentru producerea rasadurilor in cursul lunii martie. Durata de rasarire este foarte scurta, de 2-4 zile. Cultivarea directa in gradina se poate face in luna mai. Indepartati florile ofilite pentru a permite aparitia altora. Cand frunzele carciumaresei capata o tenta galbuie este necesar sa administrati un fertilizant potrivit.


Petunia


Petunia este un gen de plante din familia Solanaceae. Sunt plante anuale de origine sud-americana. Datorita florilor delicate, divers colorate, acestea se numara printre cele mai indragite plante din gradina. Perioada de inflorire a petuniei este una foarte indelungata desfasurandu-se intre lunile mai si octombrie.


Forma, marimea florilor si culoarea lor difera de la soi la soi, pot fi flori unicolore, bicolore si pestrite, intr-o coloristica foarte diversificata.etuniile cuprind plante ce fie formeaza tufe compacte, fie sunt curgatoare, cu flori simple sau batute, de diferite marimi. Cele curgatoare pot depasii lungimea de 100 cm. Atat tulpina, cat si frunzele, sunt acoperite cu peri. O caracteristica a petuniilor, ce merita retinuta este faptul ca aceste plante contin o serie de substante toxice.

Petunia este o planta ce prefera amplasarea in spatiul exterior in locuri cu multa lumina si de preferabil ferite de ploi. Udatul petuniilor trebuie facut zilnic pentru a mentine pamantul mereu umed. In zilele foarte calduroase de vara udati petuniile dupa apusul soarelui sau de dimineata ,foarte devreme. De asemenea indepartati imediat toate florile acesteia care s-au uscat pentru a permite dezvoltarea noilor exemplare.

Inmultirea petuniilor se realizeaza prin rasaduri sau semanare directa in gradina. Durata de germinare este de o saptamana, la o temperatura de peste  20 de grade C in rasadnita. Semintele se presara direct pe solul umed. Umiditatea trebuie mentinuta pe toata perioada de germinare.Plantele rasarite trebuiesc transplantate  in ghivece sau direct in gradina.
Pentru ca planta sa reapara in primavara urmatoare, ghivecele cu petunii pot fi tinute peste iarna intr-un loc racoros si ferite de inghet. Feriti petuniile de vantul puternic datorita fragilitatii tulpinilor care se pot rupe. Petunia nu trebuie sa lipseasca din gradinile dumneavoastra.

vineri, 25 mai 2012

Floarea soarelui

Floarea soarelui este o planta anuala care face parte din familia Asteraceea. Este cea mai cultivata planta pentru semintele ei bogate in ulei si este nativa din America. Semintele de floarea soarelui contin 58% ulei care este utilizat in alimentatia oamenilor cat si pentru producerea biodiselului.
Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile, utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si matrie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor. Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.
Pentru a obtine o productie ridicata de floarea-soarelui trebuie stiut faptul ca aceasta necesita un sol bine afanat si structurat, care sa permita o rasarire rapida si uniforma, o inradacinare profunda si un control eficient al buruienilor. Pregatirea terenului se face toamna sau primavara prin anumite lucrari pentru a mentine rezerva de apa in sol. Perioada optima de semanat este primavara cand in sol la adancimea de semanat 4-6 cm se inregistreaza o temperatura de 6-7 grade. Floarea soarelui este sensibila la multe tipuri de boli si este afectata de daunatori, de aceea este necesar de a prevedea desfasurarea unui sistem de integrare a protectiei plantelor tinandu-se cont de conditiile fitosanitare.
Pentru combaterea daunatorilor se foloseste Actara 25 WG (0.06 l/ha); Decis 2,5 EC (0.02-0,05%);  Mopsilan (0,06-0,125 l/ha).
Pentru combaterea buruienilor Dual Gold 960EC (1-1,5 l/ha)
Perioada de recoltare se face in septembrie-octombrie.

















Cum sa ingrijim iedera

Iedera este planta cataratoare cu tulpini foarte lungi si lemnoase. Ea creste pe verticala folosindu-se de orice suport precum ziduri, stanci, arbori sau pe orizontala formand un covor verde.Cand admiram iedera ne da senzatia de salbatic, de relaxare si liniste. Nu este o planta pretentioasa si va creste exact cum doriti dumneavoastra. Iedera este o planta de gradina cat si de ghiveci. Iubeste foarte mult apa din atmosfera. De aceea in serile fierbinti de vara pulverizati apa peste frunzele sale. Apa din abundenta in pamant nu va face decat sa o usuce, putrezindu-i radacinile. Inmultirea ei se face lejer prin butasire sau marcotaj. Taiati lastarii, ii plasati intr-un ghiveci cu un pamant usor acid si tineti ghivecul intr-un loc umbros. In scurt timp planta va inradacina si poate fi transplantata. Daca aveti iedera pe balcon iarna trebuie mutata in casa deoarece radacinile ei pot degera in ghiveci. Este adevarat ca iedera crescuta in casa este mult mai sensibila decat cea de gradina. Puteti lasa iedera sa atarne peste marginea ghiveciului, sau, cu ajutorul unui mini-spalier construit din cateva bete si sarme, ii puteti da forma dorita. Iedera poate fi tunsa, pentru a stimula ramificatia. In acest caz, ea va capata aspectul unei tufe.Dusmanul cel mai mare al iederei este paianjenul rosu .Daca planta este atacata ,acesteia i se va colora frunzele in cenusiu dupa care se va ofilii. De obicei daca aveti grija sa pulverizam iedera cu apa, paienjenii vor sta la distanta, ei apar numai daca in incapere este cald si atmosfera uscata.Pentru combaterea lui este bine sa folositi un acaricid dar sa nu faceti abuz de acesta.

Importanta culturii de porumb






Porumbul este una din cele mai cultivate plante din toata lumea. El este valoros datorita multiplelor intrebuintari a produselor sale, in alimnetatia oamenilor, in zootehnie si in industrie.




Boabele de porumb contin 10% proteine, 7% substante extractive, 4% grasime, 2% celuloza, 1% celuloza, 13% apa. Ele sunt folosite ca nutret concentrat in alimentatia tuturor animalelor. Mai pot fi utilizate in alimentatia oamenilor sub diferite forme (malai, porumb fiert sau copt, floricele, fulgi etc.). De asemenea sunt folosite ca materie prima in industrie pentru fabricarea amidonului , glucozei, alcolului si uleiului din care raman reziduri ( tarate, sroturi, borhoturi).
Tulpinile si frunzele porumbului ramase dupa recoltat sunt folosite in hrana animalelor sau la fabricarea celulozei, iar panusile sunt utilizare pentru confectionarea la diverse impletiturii si ambalaje. In afara de porumb cultivat pentru boabe o importanta deosebita prezinta si porumbul cultivat ca planta furajera, pentru siloz sau masa verde.Porumbul furajer recoltat in faza de lapte-ceara asigura cea mai mare cantitate de unitati nutritive la hectar si la cel mai scazut cost de productie. Importanta deosebita a porumbului decurge si din alte avantaje ale culturii lui cum ar fi:
Productii foarte mari
Rezistenta la seceta, boli si daunatori.
Poate fi cultivat ca a doua cultura dupa plantele cu recoltare timpurie.
Necesita o cantitate mica de samanta pentru semanat.
Nu se scutura la recoltare etc.
In Romania porumbul cultivat pentru boabe detine locul cel mai important. Prin suprafata cultivata si prin productiile obisnuite, tara noastra se situeaza in randul tarilor mari cultivatoare de porumb ,ocupand locul intai in Europa si locul opt in lume. In tara noastra se cultiva, in prezent numai hibrizi de porumb notati pe scurt cu initialele (HS), hibrizi dubli (HD) si hibrizi triliniari (HT) .


Erbicidarea la porumb se poate face inainte de semanat, sau in perioada cuprinsa intre semanat si rasarit (preemergent) sau pe vegetatie si dupa rasarirea plantelor (postmergent).


Stomp 330EC 100 ml
 14.00 Ron cu Tva

STOMP 330 EC este un erbicid sistemic ce actioneaza in zonele de crestere, intervenind in procesele diviziunii si cresterii celulare. Dupa absorbtie, produsul inhiba atat cresterea radacinilor cat si a mugurilor vegetativi. Selectivitatea erbicidului STOMP 330 EC, fata de plantele de cultura, este fiziologica sau pozitionala. STOMP 330 EC este un erbicid graminicid avand in acelasi timp eficacitate si asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate.
Combate principalele buruieni monocotiledonate anuale ca: Echinochloa, Setaria, Sorghum halepense (din samanta) cat si cele dicotiledonate ca: Abutilon, Capsella, Amaranthus, Chenopodium, Matricaria, Polygonum, Galeopsis, Viola, Gallium, Atriplex, etc. 


 Equip 1L
161.99 Ron cu Tva

Equip prezinta sistemie completa, fiind preluat rapid de buruieni in 2 ore de la tratament. Eventualele precipitatii ulterioare nu afecteaza actiunea erbicidului. Equip conduce la stoparea cresterii buruienii dupa 1-3 zile, ingalbenirea sau inrosirea frunzelor dupa 4-10 zile si necrozarea progresiva a lastarilor dupa 7-20 zile, urmata de moartea plantei. Formularea OD mareste aderenta si capacitatea de patrundere in planta.
Equip se aplica postemergent. Pentru combaterea buruienilor monocotile si dicotile anuale, tratamentul se efectueaza cand plantele de porumb au 4-6 frunze iar buruienile sunt in faza de 2-4 frunze, in doza de 1-1,5 l/ha. Pentru combaterea costreiului (Sorghum halepense) din rizomi, tratamentul se efectueaza cand plantele de porumb au 6-8 frunze iar costreiul are 15-20 cm inaltime, in doza de 1,75-2,5 l/ha. Pentru combaterea pirului (Elymus repens), tratamentul (2,5 l/ha) se efectueaza cand pirul are pana la 10 cm inaltime iar infestarile sunt moderate.

joi, 24 mai 2012

Malaria

Malaria este o boala parazitara transmisa la om prin intermediul tantarilor din genul Anopheles. Aceasta este boala parazitara sistemica cea mai frecventa din lume cu peste 200 milioane de cazuri anual si mai mult de 1 milion de decese.
Cele mai multe decese apar la copii din Africa sud-sahariana. Malaria este cunoscuta inca din antichitate si se considera eradicata in Europa.
Malaria este cauzata de protozoare din genul Plasmodium: cel mai frecvent Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum. Dupa intepatura tantarului anofel sunt introduse in circulatia sangelui aproximativ cateva sute de paraziti sub forma de sporozoiti care se muta foarte rapid in ficat.
Simptomele malariei sunt: febra, anemia, simptome de gripa si in cazuri severe, coma si moartea.
Din pacate, nu exista nici un vaccin eficient pentru malarie. Pentru a reduce riscul infectarii pot fi folosite (in mod continu) anumite medicamente, dar acestea sunt prea scumpe pentru cei mai multi dintre oamenii care traiesc in zonele de risc.
Putem preveni intepaturile tantarilor daca luam cateva masuri de precautie: sa purtam haine care sa ne acopere mainile si picioarele, sa folosim produse impotriva tantarilor.

Tantarul, un pericol public

Tantarii sunt insecte cu metamorfoza completa , care au un ciclu de viata aparte.Cele mai multe dintre ele necesita prezenta apei ca un factor-cheie pentru intregul ciclu de viata de dezvoltare.
In general tantarii sunt o specie de  insecte care s-au adaptat foarte bine mediului urban. Exista sute de specii de tantari diferite, fiecare prezinta particularitatile sale biologice.
Prezenta unor probleme cauzate de tantari este  usor de diagnosticat (existenta de muscaturi de obicei pe timp de noapte). In general femela tantar este cea care inteapa pentru a putea genera urmasi.Ea isi injecteaza saliva care contine mai multe proteine impiedicand coagularea sangelui in timpul muscaturii. Multe din aceste proteine poate provoca reactii in sistemul nostru de imunitate provocand diverse alergii.
Simptomele alergiilor sunt: febra, ameteli, confuzie, durere stomacala, dificultate in respiratie, dureri de cap, hematoame.
Cu toate ca pana acum nu s-a dovedit stiintific ca tantarii pot transmite virusul HIV, a fost insa constatat si dovedit ca acestia pot transmite boli grave precum encefalita virala, malarie etc. In ultima perioada se inregistraza cazuri constante de meningo-encefalita, cu ceva timp in urma fiind si riscul unei epidemii.
Putem preveni intepaturile tantarilor daca luam cateva masuri de precautie: sa purtam haine care sa ne acopere mainile si picioarele, sa folosim produse impotriva tantarilor, sa avem plase speciale la usi si ferestre si sa indepartam din jurul casei recipientele cu apa statuta.

SPRAY impotriva tantarilor
32.60 Ron cu Tva

Helpic Spray impotriva tantarilor ofera protectie, pana la sase ore, impotriva intepaturilor deranjante ale tantarilor, taunilor si ale altor insecte.
Datorita compozitiei speciale, spray-ul este rezistent la apa si eficace chiar si în cazul transpiratiei puternice. Este adaptat utilizarii de catre copii si persoanele cu pielea sensibila. Dupa epuizarea efectului (6 ore),  procesul se poate repeta.

Utilizare:

Lichidul se pulverizeaza uniform pe corp si se frectioneaza usor. Se vor proteja si partile corpului acoperite cu materiale subtiri, deoarece tantarii si taunii pot întepa si prin acestea. Lichidul poate fi utilizat si asupra materialelor textile. Este recomandat sa testati inainte gradul de patare pe o parte ascunsa a materialului.

Centrul pentru Terapie Controlata din Viena, Austria certifica faptul ca reducerea disconfortului cauzat de muscaturile sau intepaturile insectelor este de 270 de ori mai rapida ( de exemplu: durerea provocata de intepaturile viespilor poate dura pana la 5 ore si jumatate, in timp ce in cazul utilizarii lui Helpic dureaza intre 1 si 2 minute)

Modul de clasificare al pesticidelor

Insectele se caracterizeaza printr-un mare potential de inmultire si de adaptare la conditii de mediu mai vitrege. In agricultura aproape 10 000 specii sunt recunoscute ca pagubitoare.
Adaptarea atat de usoara la conditiile de mediu asigura insectelor supravietuirea lor. Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) ar fi capabil, ca pe timpul unei perioade de vegetatie, sa asigure urmasi care pot cantari de 5 ori greutatea populatiei de pe glob. Musca de casa in sezonul cald poate realiza sapte generatii, iar o femela poate depune pana la 120 de oua. Dintr-o singura pereche poate lua nastere, in mod teoretic, 355 200 000 000 de indivizi, care insiruiti ar da lungimea de 2 500 milioane km, ceea ce reprezinta de 18 ori distanta de la Pamant la Soare.

Clasificarea pesticidelor dupa grupe de daunatori:
- insecticide – folosite in combaterea insectelor.
- acaricide – folosite in combaterea acarienilor (paianjenilor).
- nematocide – folosite in combaterea nematozilor.
- moluscocide – folosite in combaterea melcilor.
- rodenticide – folosite in combaterea rozatoarelor.

Insecticidele, dupa modul lor de actiune, se clasifica in:
- insecticide de ingestie (stomacale) – care sunt introduse in organism pe cale bucala, o data cu hrana si actioneaza prin intermediul tubului digestiv.
- insecticide de contact – actioneaza prin atingerea directa a insectei cu produsul respectiv.
- insecticide fumigante (asfixiante) – care patrund in organismul insectei prin caile respiratorii sub forma de gaze, vapori sau aerosoli.
- insecticide cu eficacitate aditionala sau insumata – in cazul combinarii insecticidelor.
- insecticide cu persistenta sau activitate insecticida reziduala – de durata lunga ca urmare a unor proprietati fiziologice, biochimice si mecanisme de actiune a insecticidului, ca: sistemie, solubilitate foarte scazuta in apa din precipitatii, afinitate la cuticula plantei, rezistenta substantei active la spalare de ploi, la caldura si lumina etc. Toate acestea asigurand o remanenta indelungata. In acest context insecticidul trebuie sa aiba o actiune de soc in momentul aplicarii si ca urmare induce o mortalitate puternica prin forta sa insecticida, iar pe baza persistentei sau actiunii insecticide, reziduale va cauza mortalitate la insecticide care reinfesteaza cultura, la noile stadii aparute ulterior (larve din ou, adulti noi etc.).

miercuri, 23 mai 2012

Capusele si Boala Lyme

Capusele fac parte din grupul de artropode parazite din clasa arahnidelor care paralizeaza vertebrele. Ele se hranesc cu sangele nostru sau al animalelor iritand pielea si transmitand boli infectioase.
Una din maladiile periculoase transmise de capuse este Boala Lyme. Ea mai este supranumita " boala cu 1000 de fete " sau " boala muscaturii de capuse". Boala Lyme este o infectie bacteriana care se dezvolta in mai multe etape. Ea a fost identificata pentru prima data in Statele unite in anul 1975. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta iar acestea pot afecta toate partile corpului. Initial apare o iritatie rosiatica a pielii de forma circulara.In prima faza iritatia nu provoaca mancarimi sau dureri.Aceasta poate sa dureze de la cateva ore la cateva saptamani. Impreuna cu eruptia, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.  Boala Lyme poate afecta inima conducand la un ritm cardiac neregulat sau dureri toracice. Se poate raspandi la sistemului nervos provocand paralizie faciala sau intepaturi si amorteala in maini si picioare. Poate da nastere si durerilor intense de cap si rigiditatii gatului, care sunt semne de meningita.
 Tratamentul acestei infectii se face pe baza de antibiotice pe o perioada de 4-6 saptamani.Cu cat Boala Lyme este depistata mai repede ,cu atat ea se trateaza mai usor .

HELPIC SPRAY Impotriva capuselor 100ML
32.60 Ron cu Tva


Helpic Spray împotriva capuselor asigura protectie împotriva insectelor pâna la 6 ore. În cazul activitatilor îndelungate pe un teren unde exista pericolul de a se gasi capuse se recomanda o noua utilizare dupa 3-4 ore, în mod special asupra zonelor de piele supuse frecvent frecarii cu îmbracamintea (pantaloni si centura). Datorita compozitiei speciale,spray-ul este rezistent la apa si eficace chiar si în cazul transpiratiei abundente.Este adaptat utilizarii de catre copii si persoane­le cu pielea sensibila. Lichidul se va pulveriza uniform pe corp si se va frectiona usor. 
Utilizare:
Se vor frectiona si partile corpului acoperite cu mate­riale subtiri, deoarece capusele pot patrunde si sub îmbracaminte. Lichidul poate fi utilizat si asupra materialelor textile. Este recomandat sa testati înainte gradul de patare pe o parte ascunsa a materialului.

Centrul pentru Terapie Controlata din Viena, Austria certifica faptul ca reducerea disconfortului cauzat de muscaturile sau intepaturile insectelor este de 270 de ori mai rapida ( de exemplu: durerea provocata de intepaturile viespilor poate dura pana la 5 ore si jumatate, in timp ce in cazul utilizarii lui Helpic dureaza intre 1 si 2 minute) .

Fendona 1,5 SC - 1 l
153.18 Ron cu Tva

Descriere:
Eficacitatea sa deosebita este data de faptul ca substanta activa formeaza particule care se lipesc de corpul gandacilor, furnicilor, puricilor, capuselor , plosnitelor si altor daunatori, pe care ii combate.
Combate insectele prin actiunea de contact si ingestie.

Mod de utilizare:
Se aplica in doza de 100 - 150 ml in 5 litri de apa.
Cu 1 litru de solutie se pot trata aproximativ 20 mp.
Se aplica prin aparate de stropire purtate de spate .

Curatarea echipamentului:
Vor fi spalate cu jet de presiune, in zone special amenajate. In timpul lucrului este indicat evitarea contactului cu pielea, ochii si imbracamintea.

Important!

Nu mancati, nu beti, si nu fumati in timpul utilizarii, iar mainile si fata trebuie spalate inaintea pauzelor si la sfarsitul lucrului. A nu se lasa la indemana copiilor, persoanelor bolnave, femeilor gravide.















Puricele

Puricele este o insecta parazita hematofaga de talie mica, de culoare cafenie  avand membrele posterioare adaptate pentru sarit.
Aceste insecte sunt lipsite de aripi  cu  paratul bucal de forma tubulara adaptat la hranirea cu sange de la gazdele lor.
Puricii sunt insecte cosmopolite, parazitează mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioadade 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in mai multe ponte, in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte.
De multe ori nu detectam prezenta puricilor dar excrementele lor sunt precum zatul de cafea.
Ei traiesc in zona de abdomen, spate, gat ,coada sau urechi ale animalului. Sunt locuri unde animalul nu se poate scarpina. Puricele poate transmite boli cum ar fi tifosul si devastatoarea ciuma bubonica, transmise intre rozatoare si om.
Se estimeaza ca fiecare purice aflat in blana cainelui este “insotit” de inca alti 500 de purici raspanditi in locuinta sau in curte. Nu este suficient sa deparazitati cainele, trebuie obligatoriu sa tratati si mediul.


Super Kill Insecticid Universal 400 ml
16.21 Ron cu Tva

Insecticid Universal este un aerosol super – eficace pentru eliminarea insectelor volante si rampante din locuinte, locurile de munca, resedinte.
Distruge imediat muste, tantari, viespi, tauni, molii, furnici, cafard, gandaci, purici si alte insecte.  Super Kill Insecticid Universal combina o actiune directa, fudroaianta si de lunga durata.







Sanitox21.CE 50 ml
7.98 Ron cu Tva

Sanitox 21CE este un insecticid cu spectru larg de actiune care prezinta urmatoarele caracteristici: spatiile tratate nu prezinta riscuri pentru oameni si animale, este eficient si asupra insectelor care au capatat rezinstenta la alte insecticide , se poate utiliza fara restrictii in spatii alimentare, hoteluri, birouri, mijloace de transport  marfa si calatori, fabrici si depozite de alimente.
Combate: gandaci, plosnite, purici, muste, tantari.
In absenta oamenilor, produsul este inflamabil si se va pastra in spatii racoroase.
Mod de utilizare:
Continutul se va dilua intr-un litru de apa si se va aplica prin pulverizare.
Contine substanta activa: D.D.V.P. 19,50%,Tetramethrin 1,5%



Fendona 15SC (2 fiole x 10 ml)
27.50 Ron cu Tva

Fendona 15SC combate insectele( tantari si insecte taratoare)  prin actiune de contact si ingestie.
Eficacitatea sa deosebita este data de faptul ca substanta activa formeaza particule care se lipesc de corpul gandacilor , furnicilor, puricilor si a altor daunatori. Substanta activa din aceste particule este absorbita prin contact provocand iritarea insectelor in urmatoarele 5 minute.
Cand insecta incearca sa inlature aceste particule vine de fapt in contact cu si mai multa substanta urgentand procesul de absorbtie. Poate provoca efectul de soc in mai putin de 30 de minute dupa care moartea insectelor surviene in decurs de 24 de ore.
Mod de aplicare:
Se aplica 20 - 30 ml intr-un litru de apa. Doza de 30 ml este recomandata ca tratament initial sau cand infestarile sunt severe. Dozele mai scazute( 20 ml) vor fi folosite pentru combaterea insectelor zburatoare si ca tratament de intretinere.





Fungicidele

Fungicidele sunt substante toxice capabile sa anihileze, sa previna, sau sa trateze infestarea culturilor cu fungi. Numele lor vine de la "fungus" (ciuperca) si "caedo" (a ucide). Activitatea lor poate fi fungicida ( distrugerea fungilor) sau fungistatica (incetinirea dezvoltarii fungilor pe o perioada limitata de timp). Alegerea unui fungicid se face dupa identificarea agentului patogen (cauzator de infestare), asa incat eficienta combaterii sa fie maxima tinand cont de epidemiologia si ciclul de dezvoltare al daunatorului.
Ciupercile pot provoca daune serioase in agricultura ,ceea ce duce la pierderi semnificative de performanta,
calitate si profitabilitate.


Atlante 1L
62.41 Ron cu Tva


Compozitie:
30% P (P2O5)
20% K (K2O)
Densitate: - 1,4 g/ml
Ph – acid


Bogat in fosfor si potasiu, cu actiune fungicida

Prezenta fosforului sub forma de ion fosfat provine din fosfatul de potasiu, iar o parte din P si K au si actiune fungistatica si fungicida impotriva ciupercilor oomycetes:

Sphaeroteca (fainarea)
Viticultural Plasmopara (mana vitei-de-vie)
Pseudoperonospora spp (mana la castraveti, dovlecei si pepeni)
Parasitic Phytophtora
Recomandari:
-in floricultura, legumicultura si la culturile destinate industrializarii se aplica in perioada de formare a radacinilor si inainte de inflorire
-impotriva manei la pomi, se uda bine trunchiul si ramurile
-in legumicultura se aplica foliar, sau prin sistemul de irigare 
Doze:
Pomi fructiferi -150 ml/hl -6 – 15 l/ha
Capsun - 200 ml/hl - 5 – 6 l/ha
Cucurbitacee (castraveti, dovlecei, pepeni)-200 – 250 ml/hl - 5 – 7 l/ha
Legumicultura - 100 – 200 ml/hl - 3 – 6 l/ha   
Cartof, tomate si vita-de-vie - 200 – 300 ml/hl - 5 – 8 l/ha
Avertizarii:
-a nu se mixa cu uleiuri minerale, produse cuprice si produse cu reactii alkaline

Aliette 80WG 20 g
10.50 Ron cu Tva

Substanta activa: fosetil de aluminiu 800 g/kg

Formulare: WG (granule dispersabile in apa). Fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la legume, pomi fructiferi, hamei .





Artea 330EC 200 ml
19.60 Ron cu Tva

Fungicid compus, sistemic ce combate bolile foliare si ale spicului la cereale, aplicat in doza de 0,4 l/ha
Mod de actiune:
Artea 330 EC este un fungicid compus din doua substante active : ciproconazol si propiconazol.
Acestea sunt absorbite de partile verzi ale plantei in mare parte in timp de 1 ora de la aplicare si sunt transportate acropeta.
Aceasta translocare sistemica duce la o buna distributie a substantelor active in tesuturile plantei si inlatura pericolul uneieventuale spalari cauzate de ploi. 
Culturi: cereale paioase

miercuri, 16 mai 2012

Graul si importanta lui

Graul apartine genului Triticum care face parte din familia gramineelor Poaceae , cultivate aproape in intreaga lume. In Europa Orientala si in Orientul mijlociu , graul face parte din alimentatia populatiei. El este originar din Asia de sud-vest.Cultura graului nu este la fel de dificila precum cea a orezului, campurile cultivate nu necesita o amenajare speciala.Intre semanat si recolta , muncile campului sunt reduse. Odata cules graul nu trebuie supus unor operatii sepciale spre deosebire de orez care necesita decorticare.
Speciile de grau se impart dupa sezonul de crestere si dupa continutul de gluten.Poate fi grau de iarna sau de vara. 
Specii de grau:
Graul comun: specia cea mai cultivata in lume
Einkorn: una din primele specii de grau, rar cultivata in zilele noastre.
Emmer: este o specie cultivata sau salbatica rar intalnita in zilele noastre.
Durum: specie de grau cultivata destul de des in zilele noastre.
Alac Spelt: specie hexaploida cultivata foarte rar.

Graul contine o paleta larga de nutrienti: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B, vitaminele E si K. Semintele de grau contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.





Decis 2,5EC 500 ml
 40.80 Ron cu Tva

Decis 25 WG este un piretroid de sinteza care actioneaza prin contact si ingestie, cu efect la nivelul sistemului nervos. Are efect repelent si de soc si actioneaza ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Decis 25 WG protejeaza cultura 7-10 zile, indiferent de stadiul de vegetatie. Acoperirea completa si uniforma a plantelor este esentiala pentru o buna protectie impotriva atacului insectelor. Decis 25 WG beneficiaza de o formulare moderna, caracterizata prin stabilitate ridicata la temperaturi mari si lipsa fotosensibilitatii. El poate fi aplicat si la temperaturi mai ridicate, fara diminuarea eficacitatii.

La toate culturile, tratamentele se efectueaza la avertizare sau la aparitia daunatorului. Timp de pauza inaintea recoltarii: 3 zile la legume, 7 zile la pomi fructiferi, cartof si vita de vie, 30 de zile la cereale. Produsul este omologat pentru:
Grau: plosnita cerealelor (Eurygaster integriceps) - 30 g/ha
Cartof: gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) - 30-40 g/ha


Zeagran 340 SE 1L
103.95 Ron cu Tva

Este un erbicid cu stabilitate buna, nevolatil, de tip combinat, bazat pe doua substante active: bromoxynil si terbutilazina, cu actiune dubla de contact si sistemica asupra speciilor de buruieni dicotile sensibile. Combate buruienile dicotile anuale si unele perene. Erbicidul Zeagran 340 SE se aplica in postemergenta, este absorbit prin frunze, inhiba respiratia si fotosinteza, fapt care provoaca moartea buruienilor sau a plantelor sensibile: rapita, mustar, sfecla, floarea soarelui, plante leguminoase, legume, grau, orz, ovaz.

Eficacitatea erbicidului este asigurata de:

- respectarea cu strictete, la aplicarea erbicidului Zeagran, a fazei optime a buruienilor (buruieni dicotiledonate in stadiul de 2-4 frunze, Cirsium < 10 cm).
- de dominanta buruienilor si de conditiile climatice (temperatura, umiditate).
- de pregatirea corecta a solutiei si administrarea ei uniforma
- spalarea echipamentului inainte si dupa utilizare.

In cazul in care este nevoie de combaterea si a buruienilor monocotiledonate inclusiv Sorghum halepense din rizomi se va aplica Zeagran in combinatie cu Crew 4 SC pe baza de nicosulfuron.


Cum semanam si intretinem un gazon?

Insamantarea gazonului se face primavara devreme sau la sfarsitul verii. Semanatul acestuia se face prin imprastiere cu mana. Dupa semanat gazonul trebuie udat regulat si tuns de fiecare data cand iarba atinge inaltimea de 8-10 cm.
Pentru accelerarea cresterii gazonului puteti folosii deasemenea anumite ingrasaminte. Dupa aplicarea ingrasamantului gazonul trebuie udat.
Puteti avea gazon in doua moduri:fie il semanati prin imprastiere cu mana sau il cumparari sub forma de rulouri care se intind pe locul ales si trebuie calcat bine pentru a elimina aerul dintre pamant si radacina.
Inainte de insamantarea gazonului terenul trebuie curatat de ierburi si sapat. Primul strat se niveleaza cu ajutorul unei greble iar cu cateva zile inainte de semanare trebuie sa il udati zilnic. Imprastiati semintele, tasati bine pamantul cu piciorul sau folosind un nivelator special pentru ca semintele sa nu fie luate de vant. Dupa semanare si tasare , pamantul trebuie udat zilnic timp de doua saptamani.T undeti gazonul prima data cand acesta atinge inaltimea de 10-12 cm.
Pentru a avea un gazon sanatos si cu aspect placut cositul trebuie facut respectand anumite reguli. In lunile mai si iunie cand acesta este in perioada maxima de crestere gazonul trebuie cosit de doua ori pe saptamana. In rest acesta se coase doar o data pe saptamana. In perioadele secetoase iarba ar trebui sa fie tunsa cand atinge inaltimea de 6 cm.
Daca un gazon are o culoare neplacuta, este imbatranit mai ale pe timp racoros este un semn ca pamantul duce lipsa de fosfor. Daca pe gazon cresc muschi inseamna ca umiditatea este mare iar acesta trebuie uscat cu ajutorul unor tuburi de drenaj. Cand iarba este vestejita inseamna ca aceasta a fost tunsa in exces si trebuie sa utilizati un ingrasamant cu un continut mare de azot. Foarte mare atentie daca aveti si alte plante pe terenul pe care se afla gazonul.

105.13 Ron cu Tva

FERTILIZANT PELUZA DCM este recomandat pentru amenajarea si intretinerea tuturor tipurilor de gazon. Pe tot cursul anului, acest fertilizant organic ofera gazonului toate elementele nutritive necesare unei cresteri continue, cu radacini solide si o culoare verde profund. Datorita sistemului unic MINIGRAN, Fertilizantul DCM pentru Peluza este usor si agreabil de utilizat si nu este eliminat in timpul tunderii peluzei.Fara sa contina praf, se imprastie de o maniera curata si fara miros, iar repartitia omogena garanteaza o crestere egala a ierbii si un rezultat superb.In pamant, materiile organice ale Fertilizantului DCM pentru Peluza sunt transformate de bacterii in humus (pamant fertil).Astfel, structura, aerarea si viata microbiana a solului sunt imbunatatite, usurand inradacinarea ierbii.Cu sistemul MINIGRAN oferiti peluzei dumneavoastra toate avantajele unui fertilizant organic, fertilizand solul de o maniera curata si sigura. 

CUM SA-L UTILIZATI ?
Perioada de aplicare Martie-Aprilie-Mai-Iunie-Iulie-August-Septembrie. Pentru a obtine cel mai bun rezultat, imprastiati Fertilizantul pentru Peluza primavara si toamna. Utilizati-l dupa ce ati tuns peluza sau chiar in momentul in care amenajati peluza, inainte de a semana semintele.



Fertilizant Peluza+Erbicid 20 kg
279.05 Ron cu Tva

Este un fertilizant organic cu actiune impotriva buruienilor.

CUM SA-L UTILIZATI ? Perioada de aplicare Aprilie-Mai-Iunie si Septembrie.

Utilizati Gazonul Curat DCM primavara, pentru a elimina buruienile inainte ca acestea sa faca seminte.
Imprastiati Fertilizantul – Ierbicid la o temperatura de minimum 15°C; actiunea este stimulata de conditii climatice ce favorizeaza fotosinteza (temperatura si lumina).Tratati doar gazonul. Atentie sa nu tratati si alte plante in afara gazonului. Udati pe timp uscat pentru a accelera actiunea produsului. 
DOZA INDICATA : 0.4 Kg / 10m2.In cazul unei cresteri rapide a buruienilor, repetati aplicarea dupa cateva zile.Nu tundeti gazonul timp de 3-4 zile inainte si o saptamana dupa aplicarea produsului. Un tratament poate fi necesar si toamna in cazul in care semintele de buruieni prealabil formate incep sa germineze.Aplicandu-l si toamna puteti profita un timp mai indelungat iarna de un gazon verde.