joi, 24 mai 2012

Malaria

Malaria este o boala parazitara transmisa la om prin intermediul tantarilor din genul Anopheles. Aceasta este boala parazitara sistemica cea mai frecventa din lume cu peste 200 milioane de cazuri anual si mai mult de 1 milion de decese.
Cele mai multe decese apar la copii din Africa sud-sahariana. Malaria este cunoscuta inca din antichitate si se considera eradicata in Europa.
Malaria este cauzata de protozoare din genul Plasmodium: cel mai frecvent Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum. Dupa intepatura tantarului anofel sunt introduse in circulatia sangelui aproximativ cateva sute de paraziti sub forma de sporozoiti care se muta foarte rapid in ficat.
Simptomele malariei sunt: febra, anemia, simptome de gripa si in cazuri severe, coma si moartea.
Din pacate, nu exista nici un vaccin eficient pentru malarie. Pentru a reduce riscul infectarii pot fi folosite (in mod continu) anumite medicamente, dar acestea sunt prea scumpe pentru cei mai multi dintre oamenii care traiesc in zonele de risc.
Putem preveni intepaturile tantarilor daca luam cateva masuri de precautie: sa purtam haine care sa ne acopere mainile si picioarele, sa folosim produse impotriva tantarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu