joi, 10 mai 2012

Gandacul de colorado

Insectele se caracterizeaza printr-un mare potential de inmultire si de adaptare la conditii de mediu mai vitrege.
Pe mapamond traiesc 1 265 000 specii de animale din care nu mai putin de 750 000 sunt insecte.
In agricultura aproape 10 000 specii sunt recunoscute ca pagubitoare. Aproximativ 10% din culturile agricole sunt distruse de insecte. Printre daunatori se numara gandacul de colorado, dusmanul  culturilor de cartofi.

Daunatorul (Leptinotarsa decemlineata) ataca culturile de legume solanacee, putand produce pagube de 100% la cartof, de pana la 80% la vinete si de 20% la tomate, fiind considerat cel mai aprig dusman al acestor culturi.
In stadiul de adult are corpul de 9-12 mm lungime, de culoare galbena-portocalie. Elitrele (prima pereche de aripi) au cate 5 + 5 dungi longitudinale negre. La completa dezvoltare, larva are corpul de 12-15 mm lungime, de culoare rosie-portocalie, lateral cu puncte negre.

Daunatorul dezvolta 2-3 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. Adultii hibernanti apar la sfarsitul lunii martie. Dupa un zbor intens, cand se deplaseaza la distante apreciabile. Ouale sunt depuse in grupe de cate 10-100, pe partea inferioara a frunzelor. Incubatia dureaza 4-5 zile, iar aparitia larvelor se inregistreaza din a doua decada a lunii mai.
Dezvoltarea larvei se esaloneaza pe 15-30 zile. La completa dezvoltare, larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma in pupe, stadiu care dureaza 12-20 de zile, dupa care apar adultii din noua generatie. Dezvoltarea primei generatii dureaza 30-35 de zile. Adultii din prima generatie apar din a doua decada a lunii iunie. Din cauza aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun..


ACTELLIC 50 EC 1L

205.34 Ron cu Tva



 ACTELLIC 50 EC este un insecticid pentru combaterea daunatorilor din culturile de camp, furajere si in depozite. Insectele sunt distruse prin contact, ingestie sau actiune fumigena. Poate fi aplicat sub forma de pulverizare sau prafuire. Este eficient din punct de vedere economic, fiind aplicat in doze mai mici decat alte insecticide. Datorita persistentei sale indelungate, nu este necesara reaplicarea lui. Timp de pauza: 28 de zile la grau; 21 de zile la mar, lucerna, tomate, pomi fructiferi, vita de vie.
Tratament samanta de consum.
Tratament “sandwich”: se vor efectua tratamente la fiecare 10-15 cm din stratul de seminte. Se recomanda: 10ml produs/1 L de apa/tona de seminte. in caz de necesitate se vor aplica si alte metode de dezinsectie, cum ar fi: Fumigatia: se va folosi un produs special creat in acest scop, lasandu-se camera tratata inchisa timp de 4-5 ore, pentru depunerea particulelor pe toata suprafata tratata. Cerealele tratate pot fi consumate de oameni si animale imediat dupa tratare. Cerealele tratate pot fi semanate cat de curand este nevoie dupa tratare.
Substanta activa: 500 g/l pirimifos metil
Grupa de toxicitate: a IV-a


Alverde  10 ml

10.80 Ron cu Tva

Insecticid modern
SPECTRU DE COMBATERE:
Alverde este un insecticid, nou, modern cu inalta eficacitate impotriva larvelor si adultilor gandacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata). De asemenea, combate si alte insecte daunatoare din grupurile Coleoptera (gandaci), Lepidoptera (fluturi, omizi) etc.

ACTIUNE:
Alverde actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, intr-un mod unic: blocheaza in pozitie inchisa canalul de sodiu din sistemul nervos:
-invers decat insecticidele piretroide care deschid acest canal.
-fara rezistenta incrucisata cu grupele de insecticide cunoscute.
-se inhiba astfel impulsurile nervoase determinand initial o paralizie "relaxanta"a insec-telor, urmand apoi, la un interval de cateva ore pana la cateva zile. de moartea acestora.Paralizia "relaxanta" inseamna incetarea hranirii si lipsa miscarii/miscare limitata a insectelor = opreste rapid hranirea inainte de a provoca rnoartea insectelor daunatoare. In acest fel, se previn pierderile de recolta ce ar putea fi provocate de acesti daunatori.
-actioneaza ca agent de hranire (prin ingestie) avand si o anumita activitate initiala de contact.
-activitate translaminara moderata. Aproximativ jumatate din produs este retinut in stratul epicutilar/cuticular al frunzelor.

RECOMANDARI DE APLICARE:
Combaterea gandacului din Colorado la cultura de cartof:
- doza: 0,25 l/ha
-momentul aplicarii: la inceputul infestarii, cand larvele au eclozat, pentru a se evita producerea de daune, desi Alverde combate toate stadiile mobile ale daunatorului in conditii normale de infestare, produsul este capabil si controleze complet populatia (generatia) de daunatori instalata, printr-un singur tratament.


Faster 10 CE  10 ml

7.20 Ron cu Tva
                                                                        

FASTER 10 CE este un insecticid cu actiune de contact si ingestie, cu spectru larg, incluzand daunatori din clasele Lepidoptera, Coleoptera, Diptera, Hemiptera si altele, asupra carora actioneaza prin blocarea transmiterii impulsurilor nervoase. Are o buna activitatea reziduala pe plantele tratate, cu efect inhibitor asupra nutritiei insectelor fitofage. FASTER 10 CE se aplica la avertizarea tratamentelor, cu mijloace de stropit terestre, in volume normale de apa. Timp de pauza: 1-7 zile. FASTER 10 CE este compatibil cu fungicidele omologate la culturile de camp, in pomicultura si viticultura, cu exceptia celor alcaline. Pentru siguranta, se recomanda verificarea prealabila a compatibilitatii produselor care urmeaza a fi amestecate.
Substanta activa: Cipermetrin 100 g/l
Grupa de toxicitate: a III- a




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu