vineri, 25 mai 2012

Importanta culturii de porumb






Porumbul este una din cele mai cultivate plante din toata lumea. El este valoros datorita multiplelor intrebuintari a produselor sale, in alimnetatia oamenilor, in zootehnie si in industrie.




Boabele de porumb contin 10% proteine, 7% substante extractive, 4% grasime, 2% celuloza, 1% celuloza, 13% apa. Ele sunt folosite ca nutret concentrat in alimentatia tuturor animalelor. Mai pot fi utilizate in alimentatia oamenilor sub diferite forme (malai, porumb fiert sau copt, floricele, fulgi etc.). De asemenea sunt folosite ca materie prima in industrie pentru fabricarea amidonului , glucozei, alcolului si uleiului din care raman reziduri ( tarate, sroturi, borhoturi).
Tulpinile si frunzele porumbului ramase dupa recoltat sunt folosite in hrana animalelor sau la fabricarea celulozei, iar panusile sunt utilizare pentru confectionarea la diverse impletiturii si ambalaje. In afara de porumb cultivat pentru boabe o importanta deosebita prezinta si porumbul cultivat ca planta furajera, pentru siloz sau masa verde.Porumbul furajer recoltat in faza de lapte-ceara asigura cea mai mare cantitate de unitati nutritive la hectar si la cel mai scazut cost de productie. Importanta deosebita a porumbului decurge si din alte avantaje ale culturii lui cum ar fi:
Productii foarte mari
Rezistenta la seceta, boli si daunatori.
Poate fi cultivat ca a doua cultura dupa plantele cu recoltare timpurie.
Necesita o cantitate mica de samanta pentru semanat.
Nu se scutura la recoltare etc.
In Romania porumbul cultivat pentru boabe detine locul cel mai important. Prin suprafata cultivata si prin productiile obisnuite, tara noastra se situeaza in randul tarilor mari cultivatoare de porumb ,ocupand locul intai in Europa si locul opt in lume. In tara noastra se cultiva, in prezent numai hibrizi de porumb notati pe scurt cu initialele (HS), hibrizi dubli (HD) si hibrizi triliniari (HT) .


Erbicidarea la porumb se poate face inainte de semanat, sau in perioada cuprinsa intre semanat si rasarit (preemergent) sau pe vegetatie si dupa rasarirea plantelor (postmergent).


Stomp 330EC 100 ml
 14.00 Ron cu Tva

STOMP 330 EC este un erbicid sistemic ce actioneaza in zonele de crestere, intervenind in procesele diviziunii si cresterii celulare. Dupa absorbtie, produsul inhiba atat cresterea radacinilor cat si a mugurilor vegetativi. Selectivitatea erbicidului STOMP 330 EC, fata de plantele de cultura, este fiziologica sau pozitionala. STOMP 330 EC este un erbicid graminicid avand in acelasi timp eficacitate si asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate.
Combate principalele buruieni monocotiledonate anuale ca: Echinochloa, Setaria, Sorghum halepense (din samanta) cat si cele dicotiledonate ca: Abutilon, Capsella, Amaranthus, Chenopodium, Matricaria, Polygonum, Galeopsis, Viola, Gallium, Atriplex, etc. 


 Equip 1L
161.99 Ron cu Tva

Equip prezinta sistemie completa, fiind preluat rapid de buruieni in 2 ore de la tratament. Eventualele precipitatii ulterioare nu afecteaza actiunea erbicidului. Equip conduce la stoparea cresterii buruienii dupa 1-3 zile, ingalbenirea sau inrosirea frunzelor dupa 4-10 zile si necrozarea progresiva a lastarilor dupa 7-20 zile, urmata de moartea plantei. Formularea OD mareste aderenta si capacitatea de patrundere in planta.
Equip se aplica postemergent. Pentru combaterea buruienilor monocotile si dicotile anuale, tratamentul se efectueaza cand plantele de porumb au 4-6 frunze iar buruienile sunt in faza de 2-4 frunze, in doza de 1-1,5 l/ha. Pentru combaterea costreiului (Sorghum halepense) din rizomi, tratamentul se efectueaza cand plantele de porumb au 6-8 frunze iar costreiul are 15-20 cm inaltime, in doza de 1,75-2,5 l/ha. Pentru combaterea pirului (Elymus repens), tratamentul (2,5 l/ha) se efectueaza cand pirul are pana la 10 cm inaltime iar infestarile sunt moderate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu