joi, 31 mai 2012

Istoria cartofului


Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta care apartine familiei de solanaceae, originara din America de Sud si cultivata in intreaga lume pentru tuberculii sai comestibili. Dupa anul 1530 spaniolii au descoperit cartoful in Peru si l-au introdus in Spania si in tarile din sudul Europei in jurul anului 1540. In vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera că provoca lepra si nu era folosit decat la hranirea vitelor. Primii cartofi aveau un gust acru. In timp s-au perfectionat metodele de semanat iar in cele din urma s-au obtinut varietati cunoscute in zilele noastre. Cartoful este inca alimentul de baza a milioane de oameni, este o delicatesa in multe parti ale globului si deasemenea o provocare pentru oamenii de stiinta din diferite discipline, care se ocupa de elucidarea originii lor genetice si fiziologice. In domeniul tehnologiei se gasesc un numar mare de aplicatii pentru aceasta forma de tubercul si anume in cosmetica, producerea alcolului si a hartiei pentru ziar. Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cartoful contine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina si ciaconina. Acesti alcaloizi care protejeaza planta, se gasesc in special in frunze, germeni, vlastari si fructe. Expunerea la lumina, deteriorarea fizica si imbatranirea cresc continutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentratiile lor puternice aflandu-se imediat sub piele. Gatitul la temperaturi de peste 170 °C distruge partial aceste substante. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe iar in cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se intampla insa foarte rar.


Calypso 480SC 1.8 ml
9.00 Ron cu Tva


CALYPSO 480 SC este un insecticid cu remarcabile propietati sistemice in plante, care actioneaza asupra insectelor daunatoare prin contact si ingestie. Are o eficacitate exceptionala si spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Activitatea insecticidului CALYPSO 480 SC asupra insectelor nu este influentata de temperaturile existente in momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatile cazute ulterior acestuia.

La cartof: Se efectueaza unu sau cel mult doua tratamente impotriva gandacului din Colorado si a afidelor. Cultura este protejata pe o perioada de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii.

La cartof pentru samanta: Se efectueaza un singur tratament impotriva gandacului din Colorado si a afidelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu