miercuri, 16 mai 2012

Graul si importanta lui

Graul apartine genului Triticum care face parte din familia gramineelor Poaceae , cultivate aproape in intreaga lume. In Europa Orientala si in Orientul mijlociu , graul face parte din alimentatia populatiei. El este originar din Asia de sud-vest.Cultura graului nu este la fel de dificila precum cea a orezului, campurile cultivate nu necesita o amenajare speciala.Intre semanat si recolta , muncile campului sunt reduse. Odata cules graul nu trebuie supus unor operatii sepciale spre deosebire de orez care necesita decorticare.
Speciile de grau se impart dupa sezonul de crestere si dupa continutul de gluten.Poate fi grau de iarna sau de vara. 
Specii de grau:
Graul comun: specia cea mai cultivata in lume
Einkorn: una din primele specii de grau, rar cultivata in zilele noastre.
Emmer: este o specie cultivata sau salbatica rar intalnita in zilele noastre.
Durum: specie de grau cultivata destul de des in zilele noastre.
Alac Spelt: specie hexaploida cultivata foarte rar.

Graul contine o paleta larga de nutrienti: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B, vitaminele E si K. Semintele de grau contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.





Decis 2,5EC 500 ml
 40.80 Ron cu Tva

Decis 25 WG este un piretroid de sinteza care actioneaza prin contact si ingestie, cu efect la nivelul sistemului nervos. Are efect repelent si de soc si actioneaza ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Decis 25 WG protejeaza cultura 7-10 zile, indiferent de stadiul de vegetatie. Acoperirea completa si uniforma a plantelor este esentiala pentru o buna protectie impotriva atacului insectelor. Decis 25 WG beneficiaza de o formulare moderna, caracterizata prin stabilitate ridicata la temperaturi mari si lipsa fotosensibilitatii. El poate fi aplicat si la temperaturi mai ridicate, fara diminuarea eficacitatii.

La toate culturile, tratamentele se efectueaza la avertizare sau la aparitia daunatorului. Timp de pauza inaintea recoltarii: 3 zile la legume, 7 zile la pomi fructiferi, cartof si vita de vie, 30 de zile la cereale. Produsul este omologat pentru:
Grau: plosnita cerealelor (Eurygaster integriceps) - 30 g/ha
Cartof: gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) - 30-40 g/ha


Zeagran 340 SE 1L
103.95 Ron cu Tva

Este un erbicid cu stabilitate buna, nevolatil, de tip combinat, bazat pe doua substante active: bromoxynil si terbutilazina, cu actiune dubla de contact si sistemica asupra speciilor de buruieni dicotile sensibile. Combate buruienile dicotile anuale si unele perene. Erbicidul Zeagran 340 SE se aplica in postemergenta, este absorbit prin frunze, inhiba respiratia si fotosinteza, fapt care provoaca moartea buruienilor sau a plantelor sensibile: rapita, mustar, sfecla, floarea soarelui, plante leguminoase, legume, grau, orz, ovaz.

Eficacitatea erbicidului este asigurata de:

- respectarea cu strictete, la aplicarea erbicidului Zeagran, a fazei optime a buruienilor (buruieni dicotiledonate in stadiul de 2-4 frunze, Cirsium < 10 cm).
- de dominanta buruienilor si de conditiile climatice (temperatura, umiditate).
- de pregatirea corecta a solutiei si administrarea ei uniforma
- spalarea echipamentului inainte si dupa utilizare.

In cazul in care este nevoie de combaterea si a buruienilor monocotiledonate inclusiv Sorghum halepense din rizomi se va aplica Zeagran in combinatie cu Crew 4 SC pe baza de nicosulfuron.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu