joi, 24 mai 2012

Modul de clasificare al pesticidelor

Insectele se caracterizeaza printr-un mare potential de inmultire si de adaptare la conditii de mediu mai vitrege. In agricultura aproape 10 000 specii sunt recunoscute ca pagubitoare.
Adaptarea atat de usoara la conditiile de mediu asigura insectelor supravietuirea lor. Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) ar fi capabil, ca pe timpul unei perioade de vegetatie, sa asigure urmasi care pot cantari de 5 ori greutatea populatiei de pe glob. Musca de casa in sezonul cald poate realiza sapte generatii, iar o femela poate depune pana la 120 de oua. Dintr-o singura pereche poate lua nastere, in mod teoretic, 355 200 000 000 de indivizi, care insiruiti ar da lungimea de 2 500 milioane km, ceea ce reprezinta de 18 ori distanta de la Pamant la Soare.

Clasificarea pesticidelor dupa grupe de daunatori:
- insecticide – folosite in combaterea insectelor.
- acaricide – folosite in combaterea acarienilor (paianjenilor).
- nematocide – folosite in combaterea nematozilor.
- moluscocide – folosite in combaterea melcilor.
- rodenticide – folosite in combaterea rozatoarelor.

Insecticidele, dupa modul lor de actiune, se clasifica in:
- insecticide de ingestie (stomacale) – care sunt introduse in organism pe cale bucala, o data cu hrana si actioneaza prin intermediul tubului digestiv.
- insecticide de contact – actioneaza prin atingerea directa a insectei cu produsul respectiv.
- insecticide fumigante (asfixiante) – care patrund in organismul insectei prin caile respiratorii sub forma de gaze, vapori sau aerosoli.
- insecticide cu eficacitate aditionala sau insumata – in cazul combinarii insecticidelor.
- insecticide cu persistenta sau activitate insecticida reziduala – de durata lunga ca urmare a unor proprietati fiziologice, biochimice si mecanisme de actiune a insecticidului, ca: sistemie, solubilitate foarte scazuta in apa din precipitatii, afinitate la cuticula plantei, rezistenta substantei active la spalare de ploi, la caldura si lumina etc. Toate acestea asigurand o remanenta indelungata. In acest context insecticidul trebuie sa aiba o actiune de soc in momentul aplicarii si ca urmare induce o mortalitate puternica prin forta sa insecticida, iar pe baza persistentei sau actiunii insecticide, reziduale va cauza mortalitate la insecticide care reinfesteaza cultura, la noile stadii aparute ulterior (larve din ou, adulti noi etc.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu