Termenul de busuioc provine din limba greaca, (basileus) insemnand „rege”, despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Atinge inaltimea de 60 cm, avand frunzele de culoare verde deschis iar florile de culoare alba. Planta are un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul creste foarte bine in conditii de caldura si umezeala. Unele varietati de busuioc sunt plante anuale iar alte varietati cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez sunt perene.
Busuiocul se regaseste foarte usor in comert, dar o idee foarte buna ar fi sa il cultivati chiar dumneavoastra in gradina sau in ghivece. Pentru o dezvoltare adecvata, semintele sau butasii sunt plantati in randuri intr-un sol umed, bogat si bine drenat. Acest lucru trebuie facut in primavara , dupa ce a trecut riscul de inghet. Daca veti cultiva busuiocul in pepiniere la interior , frunzele acestuia le puteti folosii pe tot parcursul anului. Daca doriti ca planta sa cresca sanatoasa si cu un frunzis abundent , trebuie sa taiati ramurile sale la fiecare doua sau trei saptamani, taierea fiind o modalitate usoara de a stimula cresterea. De asemenea ocazional puteti adauga fertilizatori speciali dar nu faceti abuz pentru a nu sacrifica savoarea frunzelor. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire . Pentru ca propietatile frunzelor sa dureze cat mai mult timp veti avea nevoie de uscare. Pentru aceste lucru este necesar sa le tineti intr-un loc intunecat si ventilat. Cand frunzele sunt uscate se depoziteaza in borcane de sticla. In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.
Busuiocul (Ocimum basilicum) reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea diverselor afectiuni: bronsita, afectiuni gastrointestinale, febra, guta, dureri de stomac. Infuzia preparata din frunze de busuioc se recomanda in cazul in care pacientul sufera de crampe, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, fiind si un excelent stimulator al poftei de mancare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu