vineri, 25 mai 2012

Floarea soarelui

Floarea soarelui este o planta anuala care face parte din familia Asteraceea. Este cea mai cultivata planta pentru semintele ei bogate in ulei si este nativa din America. Semintele de floarea soarelui contin 58% ulei care este utilizat in alimentatia oamenilor cat si pentru producerea biodiselului.
Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile, utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si matrie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor. Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.
Pentru a obtine o productie ridicata de floarea-soarelui trebuie stiut faptul ca aceasta necesita un sol bine afanat si structurat, care sa permita o rasarire rapida si uniforma, o inradacinare profunda si un control eficient al buruienilor. Pregatirea terenului se face toamna sau primavara prin anumite lucrari pentru a mentine rezerva de apa in sol. Perioada optima de semanat este primavara cand in sol la adancimea de semanat 4-6 cm se inregistreaza o temperatura de 6-7 grade. Floarea soarelui este sensibila la multe tipuri de boli si este afectata de daunatori, de aceea este necesar de a prevedea desfasurarea unui sistem de integrare a protectiei plantelor tinandu-se cont de conditiile fitosanitare.
Pentru combaterea daunatorilor se foloseste Actara 25 WG (0.06 l/ha); Decis 2,5 EC (0.02-0,05%);  Mopsilan (0,06-0,125 l/ha).
Pentru combaterea buruienilor Dual Gold 960EC (1-1,5 l/ha)
Perioada de recoltare se face in septembrie-octombrie.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu