miercuri, 11 iulie 2012

Prosper erbicid sistemic

Erbicid sistemic, postemergent, pentru combaterea buruienilor graminee anuale si perene din cultura de floarea-soarelui si rapita.

AVANTAJE:

Actiune sigura asupra costreiului din seminte si rizomi
Nu are restrictii din punct de vedere fizologic asupra plantei de cultura
Control excelent al buruienilor monocotiledonate eficient economic

PROSPER este un erbicid postemergent, absorbit de planta prin intermediul frunzelor, care se transloca ulterior in toata planta, atat prin xilem cat si prin floem, acumulandu-se in tesutul meristematic si provocand distrugerea punctelor de crestere.
Substanta activa quizalofop-p-etil inhiba enzima Acetil CoA carboxilaza, implicata in biosinteza acizilor grasi. Dupa aplicare buruienile isi inceteaza cresterea, se decoloreaza si apoi se usuca complet.
Dupa efectuarea tratamentului, nu se executa prasile mecanice sau manuale timp de 14 zile, pentru a permite translocarea lui in rizomi.
Erbicidul PROSPER are nevoie de trei ore fara ploaie dupa tratament, pentru ca sa nu fie spalat de pe frunze.

PROSPER poate fi aplicat pana in momentul in care plantele de floarea-soarelui se gasesc in stadiul de dezvoltare de 6-8 frunze, buruienile monocotiledonate anuale in stadiul de 2-4 frunze, iar costreiul din rizomi are o inaltime de 15-20 cm.
La cultura de rapita se poate aplica atat toamna cat si primavara, de preferat inainte ca samulastra de grau sau orz sa infrateasca, deoarece dupa infratire plantele devin mai rezistente.
Tratamentul nu se efectueaza in conditii de stres hidric, temperaturi ridicate sau pe roua. Volumul de stropire recomandat este de 250-300 l solutie/ha, astfel incat picaturile de solutie sa nu se scurga de pe frunze. Se recomanda aplicarea cu masini terestre, evitandu-se deriva produsului pe culturi monocotiledonate (ex. porumb, cereale paioase, loturi semincere pentru graminee).

Doza de aplicare este calculata in functie de spectrul de buruieni care urmeaza a fi combatute:

- 0.4 l/ha pentru combaterea gramineelor anuale din cultura de floarea-soarelui
- 0,75-0,90 l/ha pentru combaterea gramineelor perene din cultura de floarea-soarelui
- 0,90 l/ha pentru combaterea gramineelor anuale si perene din cultura de rapita

Monocotiledonate
Costrei din seminte si rizomi (Sorghum halepense)
Mohor (Setaria spp.)
Mohor lat (Echinochloa spp.)
Meisor (Digitaria sanguinalis)
Obsiga (Bromus spp.)
Reigras (Lolium spp.)
Pir gros (Cynodon dactilon)

Samulastra
Mei (Panicum miliaceum)
Grau (Triticum aestivum)
Porumb (Zea mays)

Omologat in Romania cu Certificat de Omologare nr. 2510 din 16.12.2004.

Produsul contine 100 g/l quizalofop-p-etilse si se prezinta sub forma de concentrat emulsionabil, omogen, de culoare galben pai, cu miros caracteristic.

marți, 10 iulie 2012

Pepenele galben

Pepenele galben (Cucumis melo)  este o planta erbacee unisexuat monoica (cu flori de sex diferit pe aceeasi planta), cu tulpina taratoare. Majoritatea pepenilor isi au originea in Orientul Mijlociu, de unde s-au raspandit, mai apoi, in intreaga Europa. Semintele de pepene au fost transportate de catre Cristofor Columb in Statele Unite ale Americii, iar in California, pepenii au fost adusi si cultivati de catre exploratori de origine spaniola. Ceea ce nu stie multa lume despre pepeni este ca ei fac parte din aceeasi familie cu dovlecii si castravetii. Se cultiva pentru fructul sau, care se coace vara, contine multa apa si este de gust dulce.Planta are tulpini moi si cu pilozitati care cresc la nivel cu pamantul. Forma fructului variaza intre sferica si elipsoidala. In asa-zisii pepeni banană exista ondulatii care ii fac sa para un dovleac. Pepenele galben este mai exigent decat dovleacul si mai putin decat pepenele verde. Are nevoie de cel putin 15 grade ca sa germineze; semanarea se face in afara perioadelor de inghet si in aer liber, primavara.rigarea trebuie sa se faca cu atentie, deoarece apa nu trebuie sa ude frunzele, acestea putrezind cu usurinta. Fructul nu trebuie sa fie recoltat decat atunci cand coacerea este asigurata si continutul de zahar este ridicat. La atingere se simte cand coaja din jurul cozii cedeaza usor la presiunea degetelor; greutatea este, de asemenea, un indicator caracteristic, crescand pe masura ce maturizarea mareste densitatea pulpei fructului.

luni, 9 iulie 2012

Dezinfectarea sau dezinsectia


Dezinfectarea sau dezinfectia este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafata sau un obiect a majoritatii microbilor si microorganismelor, fie animale, fie vegetale, daunatoare.Din punct vedere tehnic dezinfectia se deosebeste de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme. Dezinfectia reduce numarul germenilor la un factor de cca 105 iar este o deosebire intre „a dezinfecta igienic mainle” sau „dezinfectia mainilor inaintea unei operatii chirurgicale”.Dezinfectantele sunt substante antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele daunatoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur. Foarte putine dezinfectante sunt capabile sa sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde si de modul cum sunt aplicate dezinfectantele.





 SKIN-DES 1L (gata preparat)

Dezinfectant lichid gata preparat pentru dezinfectia tegumentelor inainte de injectii, punctii, transfuzii, perfuzii, interventii chirurgicale.

Agenti activi
- 70.0 ml Propanol
- 0.1 ml 1.3 Butanol

Proprietati
- bactericid
- fungicid
- tuberculoid
- virucid
- HVB, HIV, ROTA

Acest produs prezinta certificate:
- DIN EN ISO 9001
- DIN EN ISO 13488
- GMP 93/42 EWG, CE 0124./P
- Produsul este testat DGHM, OGHM


Import Germania

Acesta este unul din principalele produse care va pot ajuta in protejarea dumneavoastra impotriva factorior de risc exisitenti la care suntem expusi ( Gripa Tip A - H1N1, H5N1, HBV, HIV, ROTA, SARS, FCV, BACTERICID, FUNGICID, TUBERCULOID, VIRUCID, SPOCICID).


vineri, 29 iunie 2012

Marul

Marul este un fruct foarte important din punct de vedere energetic in alimentatia omului.
Ele pot ajuta in principal la functionarea stomacului si al plamanilor.

In afara de consumarea in stare proaspata, merele se pot consuma in stare de suc, gem, dar si ca adaus la diferite bucate (placinta, torta, chec si altele).

Dintre functiunile importante pentru organism al consumului de mere, putem mentiona:
- Au un efect calmant.
- Hidrateaza plamanii in cazurile de uscaciune.
- Reduc fierbinteala data de zilele ferbinti de vara.
- Protejeaza (intr-o oarecare masura) plamanii de efectele nocive ale fumatului.
- Prin continutul de pectina, merele reduc colesterolul si elimina metalele grele (plumb si mercur) precum si rezidurile date de radiatii..
- Prin continutul de acic tartaric si malic care inhiba dezvoltarea a bacteriilor se folosesc ca remediu in cazurile de indigestie....
In prezent marul se cultiva in 84 de tari , din care 35 in Europa , 25 in Asia, 8 in America de Nord, 8 in America de Sud, 8 in Africa si 2 in Oceania.


joi, 28 iunie 2012

Clorul sterilizare-dezinfectare

Clorul, ca si ceilalti halogeni nu se gaseste liber in natura din cauza puternicei tendinte de combinare. Se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema, halita) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. Sursa cea mai importanta este apa marii in care se gasesc 3% saruri din care circa 80% este clorura de sodiu si alte cloruri in proportie mai mica (clorura de potasiu, magneziu, calciu). Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina). Acidul clorhidric se gaseste in sucul gastric (0,2 – 0.4%). El are un rol important in digestie.Clorul se obtine atat in laborator cat si in industrie.
Reactiile chimice de obtinere a clorului in laborator se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu dioxid de mangan, dioxid de plumb, clorura de var, clorati permanganati, dicromati etc. Clorul este un agent oxidant puternic, fiind utilizat in procesele de albire si dezinfectare.
Pastila de clor este un comprimat efervescent care elibereaza rapid clorul, eliminand bacteriile si alte microorganisme .

Pastile clor dezinfectante

- clorigene
- sub forma de comprimate de 3.2 - 3.5 gr pe baza de diclorizocianurat de sodium
- elibereaza 1.5gr de clor active in 10L de apa
- are actiune imediata si totala: bactericida , fungicida, sporicida si virucida
- pentru suprafete si materiale de orice fel.
- o cutie contine 0.500 gr tablete
- dintr-un flacon de 180 - 200 tablete prin dizolvarea unei tablete in 10 L de apa, se obtin 1 800 L - 2000 L dezinfectant de uz general cu actiune rapida si eficient

 Faze de risc :
- R8 - in contact cu materiale combustibile se poate provoca foc.
- R22- toxic in caz de ingerare
- R31- in contact cu acizii degaja gaz toxic.
- R36/37- iritant pentru ochi si caile respiratorii.
- R50/53- foarte toxic pentru vietatile marine si poate cauza efecte adverse pe termen lung
in mediu acvatic.

Faze de securitate :
- S2- a nu se lasa la indemana copiilor
- S8- a se pastra in loc ferit de umiditate
- S26- in caz de contact cu oghii sau cu pielea se spala imediat cu multa apa si se consulta
un specialist.
- S41- in caz de incendiu si / sau explozie nu se va respire fumul.
- S60- depozitarea se face in locuri special amenajate.
- S61- a se evita eliberarea in natura.

Compozitie :
- diclorizocianurat de sodium 84%( subst. activa)
- bicarbonate de sodium
- acid citric
- agenti de comprimare

Acesta este unul din principalele produse care va pot ajuta in protejarea dumneavoastra impotriva factorior de risc exisitenti la care suntem expusi ( Gripa Tip A - H1N1, H5N1, HBV, HIV, ROTA, SARS, FCV, BACTERICID, FUNGICID, TUBERCULOID, VIRUCID, SPOCICID).

joi, 14 iunie 2012

Castravetele cultura si propietati

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben si cel verde etc. Provine din India si este cultivat in regiuni tropicale si temperate. Castravetele este una dintre cele mai vechi plante cultivate de catre om si una dintre cele mai consumate legume.
Planta de castravete este o vita taratoare de 1,5 – 2 m lungime, care creste agatandu-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul carceilor. Planta are frunze mari care acopera fructul.Castravetii pot fi mancati in stare cruda sau murati.Castravetele datorita calitatilor terapeutice poate fi utilizat ca remediu natural in tratamentul: iritatiilor intestinelor, reumatismului, gutei, arsurilor solare, constipatiei. De asemenea, acesta este un bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Consumat ca aliment, castravetele cu coaja, are un aport de 20 Kcal la 100 grame, din care carbohidrati 3.63 g., grasimi 0.11g., proteine 0.65g., vitamina B1 0.027 mg., vitamina B2 0.033 mg., vitamina B3 0.098 mg., vitamia C 2.8mg., fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Castravetele este o cultura cu cerinte mari fata de temperatura. La o temperatura de pana la 14°C semintele nu incoltesc, iar la 5°C – plantele pier.Pentru castraveti se potrivesc solurile usoare, nisipoase. Castravetele cere apa mai ales in timpul infloririi si formarii fructelor. Trebuie de mentionat ca, castravetele poate fi udat dimineata pana la amiaza.

miercuri, 13 iunie 2012

INGRASAMINTE





Ingrasamintele sunt folosite inca de pe vremea romanilor, atunci locuitorii Italiei, Galiei si Britaniei, foloseau calcarul si marna drept ingrasamant, iar in Orientul Extrem se foloseau deseuri de oase si coarne, cenusa de oase, gips si calcar. In America precolumbiana se folosea cenusa plantelor si gunoiul.






Ingrasamintele minerale contin elemente principale necesare plantelor, ca: azotul, fosforul si potasiul.
 
Aproape toate culturile floricole au nevoie de ingrasaminte. Chiar daca esti profesionist sau amator in culturi floricole, ai la indemana doua feluri de ingrasaminte: atat cele organice cat si cele anorganice.
Ingrasamintele organice sunt cele furnizate de animale, iar cele anorganice pot fi procurate din comert, unde oferta este foarte variata.

Randamentul productiv al solului este influentat de natura substantelor minerale pe care le contine. 
O data cu strangerea recoltei anuala, cantitatea de substante minerale din sol se diminueaza, datorita captarii acestora de catre plante.

Ingrasamintele asigura plantelor un mediu prielnic si conditii de dezvoltare bune, prin imbogatirea substantelor minerale din sol, ameliorarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale solului.

Administrarea ingrasamintelor, este cea mai eficienta masura in vederea cresterii potentialului solului.

Folosirea unui ingrasamant adecvat tipului de cultura, asigura o crestere a productivitatii cu 50%-80%.





Lipsa Azotului determina: oprirea din crestere, aparitia de frunze mici, lastari subtiri, radacini slabe. Culoarea frunzelor se schimba in galben, rosiatic, apoi in brun. Azotul este un element necesar cresterii normale ale plantelor.

Lipsa Fosforului determina: dezvoltarea inceata, culoarea spre brun-albastrui a tijelor florale, a frunzelor, inflorire si fructificare slaba, caderea bobocilor si florilor. 

Lipsa Potasiului determina: cresteri slabe, caderea tijelor florale, aparitia de frunze cu pete galbene, necrozarea tesuturilor.

Lipsa Calciului determina: uscarea frunzelor tinere si a lastarilor. 

Lipsa Fierului determina: cloroza frunzelor, stagnarea din crestere.

Lipsa Magneziului determina: aparitia de  pete marmorate pe frunze; clorozarea tesuturilor intre nervurile frunzei; rularea varfurilor si marginilor frunzei. Fara magneziu nu se poate forma clorofila.




marți, 12 iunie 2012

Lamaiul (Citrus Limon)

ORIGINE
Citricele isi au originea in Asia de Sud-Est cu o vechime de 20 milioane de ani. De atunci si pana acum au suferit numeroase schimbari datorate selectiei naturale si de hibridizare. Lamaiul a fost introdus de arabi in Marea Mediterana intre anii 1000 si 1200, fiind descris in literatura araba in secolul al XII-lea.


MORFOLOGIE
Familia: Rutaceae
Specie: Citrus limon
Atinge inaltimea de pana la 10 m.
Fructul copt are forma sferica alungita si coaja in culori care variaza de la verde deschis la galben stralucitor. Fructul ajunge la maturitate toamna tarziu in emisfera de nord.
Ca medie, lamaia contine aproximativ 3 linguri (50 ml) de suc.

CERINTE CLIMATICE
In climatele tropicale, lamaiul creste in mod normal, cu toate acestea fructele sale nu sunt de calitate comerciala, fiind prea mari si cu o aciditate scazuta. Clima cea mai adecvata pentru cultivarea lamaiului este de tip mediteranean. Perioada de seceta, urmate de ploi joaca un rol importanta in perioada de inflorire. Au nevoie de soluri permeabile si cu putin calcar. Se recomanda ca solul sa fie adanc pentru a putea asigura o buna ancorare a copacului, sa aibe o proportie echilibrata de elemente groase si fine (textura) pentru a putea asigura o ventilatie adecvata si pentru a facilita trecerea de apa. Lamaiul nu tolereaza in general excesul de salinitate. In citrice , efectele nocive ale sarurilor sunt combatute cu: strategii de irigare, utilizarea de material vegetal tolerant, utilizarea de saruri de calciu.

IMPORTANTA CULINARA
Fructul are utilizari multiple in bucatarie.
Sucul inlocuieste otetul in salate. Poate fi utilizat ca un conservant de scurta durata la anumite alimente, fructe, legume care au tendinta de a se oxida sau la obtinerea limonadei.

MEDICINAL
Avand o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturala. Sucul, care are propietati antiseptice datorita ph-ului scazut, este utilizat in tratamentele impotriva durerii in gat. Este tot mai folosit in cosmetica pentru a da elasticitate pielii.Uleiul de lamaie este folosit in aromo-terapie, nu influenteaza sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.

luni, 11 iunie 2012

Ardeiul propietati si beneficii

Ardeiul face parte din familia Solanaceae. Este o specie a genului Capsicum. Ardeiul este originar din America Centrala si de Sud. In lume sunt cultivate patru soiuri de ardei: iuti, grasi, lungi si gogosari. Ardeiul este o planta pretentioasa la caldura, lumina, apa si hrana. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. Umiditatea redusa si lipsa de lumina mai ales cand temperatura este ridicata determina ca florile sa nu mai fie roditoare. Avand radacini mai putin profunde, are nevoie de un sol bine afanat, desfundat din toamna si bine ingrasat. Ardeiul are un aport important de calorii, o multime de apa, fibre si grasimi foarte putin astfel incat il puteti consuma in dietele de slabire.
Ardeiul contine:
Vitamica C (mai mult decat citricele), E, A, B1, B2, B3, B6.
Minerale: fosfor, magneziu, calciu, potasiu.
Altele: acid folic, caroten, capsatina, beta-caroten.
Propietati si beneficii
Favorizeaza formarea de colagen, oase si dinti.
Favorizeaza cresterea : parului, unghiilor, membranelor mucoase.
Vitamina E este antioxidant major impotriva cancerului.
Analgezic pentru artrita si reumatism.
Varietatile picante ajuta la arderea grasimilor.


vineri, 8 iunie 2012

Ceapa de gradina

Ceapa de gradina este o planta bianuala din genul Allium. Ea provine din Asia centrala si de vest. Este una dintre cele mai vechi plante de cultura, cu 5000 de ani in urma fiind cultivata ca planta medicinala. In Egiptul antic ceapa era inchinata zeilor, folosita ca moneda de plata pentru a ajunge in rai. Lucratorii care au cladit piramidele au fost rasplatiti cu ceapa. In zilele noastre ceapa constituie un element important in alimentatia de baza. Dupa metoda de cultivare , exista ceapa de vara si ceapa de iarna. Ceapa de vara se seamana primavara timpuriu si este recoltata in luna august-septembrie. Ceapa de iarna putin mai iute decat cea de vara, este semanata in august si devina adulta numai in primavara urmatoare si poate fi recoltata in luna iunie. Folia de ceapa contine o enzima Alliinase si un aminoacid cu sulf Iso Alliin care provoaca lacrimarea la taierea cepei. Majoritatea gospodinelor folosesc ceapa ca si condiment in bucatarie. In medicina ceapa ajuta la reabilitarea si normalizarea circulatiei sanguine, regleaza metabolismul, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la combaterea racelii.

Acaricidele

Un acaricid este un pesticid, care este utilizat pentru a elimina, controla sau impiedica prezenta sau actiunea acarienilor printr-o actiune achimica. Acarienii sunt arahnide mici , corpul oval, toracele si abdomenul fiind contopite intr-un singur segment.Printre cei mai cunoscuti sunt acarienii rosii (Trombiculidae), acarianul scabiei (Sarcoptidae) care afecteaza animalele.
Astfel de compusi chimici au suficiente diferente in morfologia, fiziologia, reactivitatea toxicologica pentru a stabili clasificari diferite. In conformitate cu prevederile FAO (1987) toate acaricidele ar trebui sa fie considerate toxice pentru om, animale si mediu, astfel ca este esential sa se mentina atenti in aplicarea şi eliminarea deseurilor generate. Efectul direct al acestor produse este mai putin important decat indirect, care afecteaza fiziologia si reproducerea lor.

Omite 570 EW 100 ml
35.10 Ron cu Tva

OMITE 570 EW este un concentrat, suspensie dispersabila in apa, actioneaza prin contact, de aceea pentru obtinerea unui efect maxim este necesara o acoperire totala a plantelor.

Produsul adera excelent la stratul ceros al frunzei, deci este spalat foarte greu de pe aceasta. Prin combaterea larvelor iesite din ouale depuse inainte de tratare, OMITE 570 EW demonstreaza efect rezidual care dureaza intre doua si trei saptamani, in functie de conditiile de mediu, desi produsul nu are actiune specifica de ovicid.

OMITE 570 EW actioneaza mai bine la temperaturi mai ridicate, peste 200 C, cand multe alte produse incep sa-si piarda eficacitatea, fiind un acaricid de contact ideal in timpul verii.

OMITE 570 EW nu afecteaza pradatorii, cum ar fi de exemplu mustele din familiile Syrphide si Coccinelide, precum si populatiile de acarieni pradatori, ca de exemplu Typhlodromus pyri si Phmoseiulus persimilis.

De aceea OMITE 570 EW este recunoscut ca un produs sigur pentru mediul inconjurator. OMITE 570 EW se recomanda a se folosi de asemenea cand se constata instalarea unor forme de rezistenta a unor specii de acarieni, datorite folosirii mai indelungate a unor produse.

De aceea, OMITE 570 EW nu trebuie sa lipseasca din programele de combatere integrata impotriva daunatorilor. OMITE 570 EW poate fi aplicat prin stropiri cu volum normal si cu volum redus, cantitatea de solutie stabilindu-se in functie de masa vegetativa a culturii ce trebuie tratata.


joi, 7 iunie 2012

Pepenele rosu

Pepenele face parte din familia Curcubitaceae, originara din Africa, este o planta erbacee anuala. El este cultivat pe scara larga in intreaga lume datorita fructului gustos si de mari dimensiuni. Pepenele in unele regiuni din Romania mai poarta si denumirea de harbuz (Moldova) sau lubenita (Oltenia). Fructul sau are in medie 4 kg, este carnos, zemos si contine cca. 90% apa. Datorita continutului scazut in calorii acesta este bun in dietele de slabire. Semintele sale sunt bogate in Vitamina E. Are de asemenea o valoare terapeutica, sucul avand o actiune diuretica, fiind indicate bolnavilor de rinichi. Pepenele verde este foarte pretentios fata de caldura. Vegeteaza bine la 25-30°C, plantele mature putand sa suporte pana la 40°C. Trebuie cultivat numai in ogor propriu, pe soluri plane sau cu expozitie sudica si la distante de plantare care sa nu permita umbrirea reciproca a plantelor. Pepenele verde este destul de rezistent la seceta. Excesul de apa din sol sau atmosfera este daunator. Prefera solurile usoare, cu textura luto-nisipoasa sau nisipo-lutoasa, fertile, bogate in substanta organica.

Rosia (Solanum Lycopersicum)

Solanum Lycopersicum sau Rosia (tomata) este o planta din familia Solanaceae apropiata pe linie genetica cu tutunul, ardeiul, cartoful, vanata etc. Rosia este o planta originara din America Centrala si de Sud. Ele au fost considerate otravitoare, cultivandu-se numai ca plante ornamentale. Din punct de vedere botanic, tomatele sunt plante anuale, cu o perioada de vegetatie de 100-130 zile, in conditiile tarii noastre, insa in locul de origine se comporta ca plante perene. Tulpina poate avea inaltimi diferite, in functie de varietate si soi.
Tomatele sunt plante iubitoare de caldura.
Temperatura minima de germinare a semintelor este de 8 - 10°C. Fructele au un continut ridicat in vitamine, saruri minerale, aminoacizi, substanta uscata. Continutuul ridicat in vitaminele A, B si C al sucului proaspat il face foarte apreciat in bolile reumatismale, rosiile crude asigura o buna digestie, au rol alcalinizant, hidrateaza organismul. Pentru a avea o productie timpurie de tomate, se recomanda plantarea de rasaduri. Rasadurile se produc in rasadnite cu incalzire biologica (avand in compozitie gunoi de grajd), semanatul executandu-se intre 20 februarie-1 martie. Fata de lumina pretentiile sunt ridicate, in special in faza de rasad si de fructificare. Dintre boli, cele mai frecvente, sunt: mana, fainarea, cancerul bacterian, o serie de patari ale frunzelor. Primele tratamente se fac la o saptamana de la plantare.

miercuri, 6 iunie 2012

Varza


Varza este cea mai veche dintre toate legumele folosite de oameni. A inceput sa fie cultivata inca din epoca de piatra, in Orientul Apropiat. De-a lungul timpului, ea a fost inrudita cu alte legume, acum cuprinzand multe alte plante cum ar fi: Kale, Kohlrabi, Varza create, Conopida, Broccoli sau Varza de Bruxelles.

Este o planta de gradina, comuna, de forma rotunda, bienala sau perena. Poate ajunge la dimensiunea de 2.5cm, la maturitate, are frunzele verzi, tulpina groasa si florile compuse din 4 petale. Capatana verzei apare vara tarziu.

De la umiditate excesiva, varza se poate strica, se umfla frunzele. De la deshidratare, frunzele se vestejesc. Varza este o legume cu o valoare terapeutica ridicata. Este o planta rezistenta la frig suporta in faza de rasad temperaturi de -3 grade C, iar cand e dezvoltata pana la -7 grade C. Ea are nevoie de foarte multa apa si lumina.Varza timpurie se seamana la inceputul lunii februarie. Varza de vara se seamana la inceputul lunii mai. Varza de toamna si  rosie se seamana la mijlocul lunii mai.



marți, 5 iunie 2012

Tutunul

Tutunul apartine familiei Solamoceae si are in cultura doua specii: Nicotina tabacum sau tutunul obisnuit si Nicotina Rustica sau mahorca.
Tutunul a fost descoperit in 1560 de un medic spaniol care l-a folosit ca planta medicinala contra durerilor de cap. Prizatul tutunului isi are originea tot in folosirea lui ca planta medicinala. La inceput se priza pentru a inlatura durerea de cap, ulterior acesta devenind un obicei. Tutunul este una din plantele agricole cu importante specifica, frunzele acestei plante intrebuintandu-se in primul rand , in industria produselor pentru fumat. Din frunzele bogate in nicotina se prepara tutunul pentru tigarete si apoi lesia de tutun, un insecticid foarte valoros. Frunzele de tutun constituie ca materie prima pentru obtinerea nicotinei, substanta utilizata in industria farmaceutica.

Morcovul

Morcovul este o leguma radacinoasa  originara din Afganistan, unde crestea in stare salbatica. Ca multe alte plante, a suferit, de-a lungul secolelor, profunde transformari. Soiurile pe care le cunoastem astazi sunt fragede si dulci.
In lume se cultiva 750 000 ha cu o productie medie de 24 tone/ha. Productii remarcabile se obtin in Austria si Olanda - 52 tone/ha si Italia 49 tone/ha.
Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Consumul de morcovi corecteaza tendinta spre acidoza a organismului.
Morcovii au importante proprietati curative: tonic, remineralizant, antianemic,factor de echilibru in digestie, cicatrizant gastric, cicatrizant al ranilor, diuretic,depurativ, fluidifiant biliar, vermifug, creste imunitatea naturala, antioxidant,favorizeaza cresterea lactatiei, etc.
Cultura morcovului este simpla si se preteaza la mecanizare. Morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Radacinile se consuma in stare cruda si preparata. Radacinile se pot pastra 5-6 luni.

Gandacul de bucatarie

Gandacul de bucatarie este o specie ce se incapataneaza sa ne strice confortul din locuinta, facandu-si cuib  abuziv in cel mai placut loc al casei. Cateva solutii care va pot scapa de mici musafiri nepoftiti.

1.Curatenia
Este bine sa faceti o curatenie generala pentru ca ei salasluiesc in locurile unde va asteptati cel mai putin. Curatati toate suprafetele din bucatarie, dormitor, baie, hol, debarasati tot de prin dulapuri. Puteti gasi cuiburi chiar si familii intregi. Folositi un spray insecticid de moment pentru a scapa repede de ei.

2.Astuparea orficiilor
Folositi silicon sau spuma poliuretanica si astupati orice crapatura din casa. Trebuie izolata usa, in special in partea de jos, pentru a nu mai permite accesul gandacilor.
Mare atentie la imbinarile dintre tevi si pereti/tavan.
 
3. Aspiratorul
Este bine sa aspirati in toata casa si folositi un aspirator cu saci de unica folosinta.
 
4. Insecticidul
O solutie eficienta impotriva gandacilor este insecticidul. Se toarna solutia intr-un pulverizator fin cu putere mare de imprastiere. Se aplica amestecul in toate zonele ascunse ale camerelor, in spatele dulapurilor de bucatarie, in cuptorul aragazului, pe pardoseala, sub pat, intre elementii caloriferului – peste tot.

FENDONA 1,5 SC   - 1 l
153.18 Ron cu Tva


Descriere:

Eficacitatea sa deosebita este data de faptul ca substanta activa formeaza particule care se lipesc de corpul gandacilor, furnicilor, puricilor, posnitelor si altor daunatori, pe care ii combate.

Combate insectele prin actiunea de contact si ingestie.

Mod de utilizare:

Se aplica in doza de 100 - 150 ml in 5 litri de apa. Cu 1 litru de solutie se pot trata aproximativ 20 mp.
Se aplica prin aparate de stropire purtate de spate .

Curatarea echipamentului:

Vor fi spalate cu jet de presiune, in zone special amenajate. In timpul lucrului este indicat evitarea contactului cu pielea, ochii si imbracamintea.

Important!

Nu mancati, nu beti, si nu fumati in timpul utilizarii, iar mainile si fata trebuie spalate inaintea pauzelor si la sfarsitul lucrului. A nu se lasa la indemana copiilor, persoanelor bolnave, femeilor gravide.

vineri, 1 iunie 2012

Cartita

Cartita este un mamifer, al carui mediu de trai este cel subteran. Este raspandita pe toate continentele mai putin Australia. Cartita are o lungime a corpului de 125-150-165 mm, o codita de aproximativ 30 mm, laba posterioara de 20 mm si un cap mic de 30-38 mm. Au auzul, mirosul si simtul tactil foarte bine dezvoltat iar dintii incisivi foarte bine dezvoltati specializati in sapare. Traieste numai in subteran, intr-o galerie complicata , ce se recunoaste in afara prin musuroaiele de pamant. Cartita este cunoscuta de toti gradinarii deoarece este animalul care le deterioreaza gazonul, plantele sau legumele din gradina.

Granule contra cartitelor 2 x 50 G
88.79 Ron cu Tva

Cu efect pe termen lung.  Alunga cartitele. Din materii prime naturale

Specificatii:
Actionare: Granulele contra cartitelor COMPO reprezinta o solutie naturala pentru alungare si prevenire. Aceasta protejeaza potecile, terasele si alte suprafete impotriva galeriilor si a musuroaielor realizate de cartite, care se pot transforma rapid intr-un pericol de ranire pentru oameni. Pietricelele de lava compatibile pentru sol si plante sunt imbibate cu uleiuri exclusiv vegetale, cu miros intens. Acest miros nu este tolerat de cartitele protejate, care dispun de un simt al mirosului foarte dezvoltat. Cartitele parasesc fara a fi afectate zonele tratate, respectiv le evita in viitor. Utilizare: Cu ajutorul unui bat sau a unei lopeti perforati sau sapati gauri cu adancimea de 20 cm in sol si ingropati in acestea 1 pana la 2 pietricele de lava granule COMPO contra cartitelor. Ulterior tasati gaurile. Pe suprafete argiloase, maloase sau umede, efectul este limitat.

Prevenirea contaminarii: La inceputul primaverii, realizati o centura de protectie in jurul suprafetei sau a terenului afectate in trecut. In acest mod se previne patrunderea cartitelor din lateral. Ingropati in acest scop 1 pana la 2 pietricele de lava granule COMPO contra cartitelor per m2 in sol.

In caz de contaminare: Pentru a izgoni cartita este necesara distribuirea unui rand de pietricele de lava la o distanta de aproximativ 1 m. Nu este permisa incercuirea animalului, fiind obligatorie lasarea unei cai de evacuare. Nu este permisa amplasarea pietricelelor direct in galeriile sau musuroaiele de cartita. Dupa aplicare este necesara netezirea musuroaielor de cartite.

Masuri de protectie: Ca urmare a mirosului intens, la aplicare se recomanda utilizarea de manusi de protectie. Dupa utilizare, ambalajul trebuie inchis la loc. A nu se lasa la indemana copiilor. A se feri de alimente, bauturi si furaje. Este admisa depozitarea numai in ambalaje originale.

Viespea comuna

Viespile sunt insecte care fac parte din subfamilia Vespinae care cuprinde 61 de specii raspandite pe glob. In Europa centrala traiesc 11 specii de viespi. Viespea comuna este o insecta cunoscuta si temuta in intreaga lume. Acestea se gasesc intr-o gama larga de habitate precum gradini, paduri si pajisti. Sunt insecte destul de mari, aproximativ 2 cm in lungime cu o evidenta talie intre torace si abdomen. Viespile au benzi luminoase galben cu negru  de-a lungul corpului. Acul sau este situat in varful abdomenului. Reginele sau femelele de reproducere sunt mai mari decat lucratorii. Motivul principal pentru care viespile sunt atat de temute este desigur intepatura lor care poate fi destul de dureroasa. Acul viespilor poate fi folosit mai mult decat o data in comparatie cu albinele. Viespea comuna isi construieste de obicei cuibul  in cavitatile din pereti, copaci si mansarde. Regina iese din hibernare la inceputul primaverii si cauta un loc adecvat pentru inceperea unei noi colonii.


Infestarea cu purici

Puricii sunt insecte cosmopolite, parazitează mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioadade 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte. In majoritatea cazurilor puricii sunt doar o pacoste pentru gazdele lor dar unele persoane si animale sufera o reactie alergica la saliva puricilor producand eruptii.
Intepaturile puricilor au ca rezultat formarea unei zone umflate si usor ridicate care produce senzatia de mancarime si are un singur punct de muscatura in centru.
Se estimeaza ca fiecare purice aflat in blana cainelui este “insotit” de inca alti 500 de purici raspanditi in locuinta sau in curte.  Daca deja ai constat ca animalul tau e plin de purici e momentul sa iei masuri imediate deoarece netratata infestarea cu purici poate provoca urmatoarele boli: anemia, dermatita alergica, parazitari interne cu viermi lati.
Nu este, deci, suficient sa deparazitati cainele, trebuie obligatoriu sa tratati si mediu.

 Sanitox 21.CE 1L
71.90 Ron cu Tva


Sanitox 21CE este un insecticid cu spectru larg de actiune care prezinta urmatoarele caracteristici: spatiile tratate nu prezinta riscuri pentru oameni si animale, este eficient si asupra insectelor care au capatat rezinstenta la alte insecticide , se poate utiliza fara restrictii in spatii alimentare, hoteluri, birouri, mijloace de transport  marfa si calatori, fabrici si depozite de alimente.
Combate: gandaci, plosnite, purici, muste, tantari. In absenta oamenilor, produsul este inflamabil si se va pastra in spatii racoroase.
Mod de utilizare:
Continutul se va dilua intr-un litru de apa si se va aplica prin pulverizare.
Contine substanta activa: D.D.V.P. 19,50%,Tetramethrin 1,5%

joi, 31 mai 2012

Erbicide pentru grau

PRIMSTAR SUPER este un erbicid absorbit rapid, in principal prin frunze dar si prin radacini. Doua ore fara ploaie sunt suficiente pentru absorbtia produsului in planta. Substanta activa metsulfuron metil inhiba biosinteza aminoacizilor esentiali cu lanturi ramificate (valina, isoleucina), avand ca urmare stoparea diviziunii celulare si implicit incetarea cresterii plantei. Astfel, buruienile tratate mor treptat intr-un interval de 2-3 saptamani. 
Dupa cateva zile de la tratament, buruienile pot arata ingalbenite si/sau inrosite.Erbicid sistemic, sulfonilureic, cu aplicare postemergenta, recomandat pentru combaterea buruienilor din cultura de grau. PRIMSTAR SUPER se aplica postemergent, din faza de trei frunze pana in faza aparitiei frunzei standard a graului, prin stropiri foliare intr-un volum de apa de 200-400 l/ha.
Cele mai bune rezultate se obtin cand buruienile sunt in faza de 2-4 frunze (10-15 cm inaltime pentru palamida) iar plantele de grau se gasesc in stadiul de infratire.

ROTATIA: Orice specie care intra de regula in rotatie cu cerealele paioase se poate semana pe terenurile erbicidate cu PRIMSTAR SUPER dupa recoltare. Totusi, o atentie deosebita necesita sfecla de zahar, in special pe soluri cu pH ridicat sau in cazul secetei prelungite, in aceste cazuri recomandandu-se insistent aratura adanca inaintea semanatului sfeclei de zahar. In cazul compromiterii culturilor de grau tratate cu PRIMSTAR SUPER, indiferent de cauza, se pot semana numai culturi de cereale de primavara, dupa arat.
Doza de aplicare, in functie de sensibilitatea buruienilor, stadiul lor de dezvoltare si conditiile climatice este de: 10 g/ha pentru cultura de grau.



Buruieni sensibile:
Albastrita (Centaurea cyanus) 

Cretisoara (Aphanes avensis)
Hrana vacii (Spergula avensis)
Iarba rosie (Polygonum lapathifolium) 

Iarba rosie (Polygonum persicaria) 
Menta salbatica (Mentha arvensis)
Morcov salbatic (Daucus carota)
Nu ma uita (Myosotis arvensis)
Palamida (Cirsium arvense)
Urzica (Lamium spp.)
Vetricea (Chrysanthemum segetum)
Zgrabuntica (Lapsana communis)
Rocoina (Stelaria media)
Musetel salbatic (Matricaria spp)
Lungurica (Galeopsis tetrahit)
Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)
Mustar salbatic (Sinapis arvensis)
Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris)
Macul salbatic (Papaver rhoeas)
Macris (Rumex spp)
Pungulita (Thlaspi arvense)
Mazariche (Vicia spp)
Trei frati patati (Viola arvensis)
Spalaciosa (Senecio vulgaris)
Rapita samulastra (Brasica oleracea)

-plantele sunt mai sensibile in faza initiala de vegetatie

Buruieni mediu sensibile:

Fumarita (Fumaria officinalis)
Doritoare (Veronica hederifolia)
Nemtisorul de cmp (Delphinium consolida)
Soparlita (Veronica arvensis)
Ventrilica (Veronica persica)
Volbura (Convolvulus arvensis)
Loboda salbatica (Atriplex patula)
Spanac salbatic (Chenopodium album)
Hrisca (Polygonum convolvulus)
Troscot (Polygonum aviculare)

Buruieni rezistente:
Coada calului (Equisetum arvense)
Turita (Galium aparine)
Graminee anuale si perene



PRIMSTAR SUPER este formulat ca granule dispersabile in apa, fine, omogene, de culoare beige, fara miros, fara tendinta de sfaramare.

Ingrasamant pentru orhidee

Ingrasamant betisoare pentru orhidee
Pret : 16.79 Ron cu Tva
 

COMPO Fertilizator betisoare pentru orhidee 20 buc.
- ingrijire usoara cu substante nutritive pentru orhidee minunate
- efect de lunga durata de pana la 3 luni
- toti nutrientii de baza si microelementele necesare plantei in fiecare betisor
- cu efect de lunga durata de pana la 3 luni
- pentru flori splendide pe termen lung

Recomandare de utilizare :

Pentru o ingrijire optima a plantelor utilizati numarul de betisoare de fertilizator mentionat in recomandarea de dozare. Introduceti complet un betisor in pamantul din ghiveci. Dupa 3 luni, repetati procedeul.

Specificatii:

Perioada de utilizare :
Perioada Martie-Octombrie: fertilizati la fiecare 3 luni.
Perioada Noiembrie – Februarie:  se foloseste jumatate de doza.

EC FERTILIZER. Ingrasamant NPK, contine uree formaldehidica, N+ P2O5 + K2O (+MgO), 8+10+13(+3) cu microelemente. Pentru utilizarea in horticultura. Ghiveci de 10 cm diametru folositi 2 betisoare,14 cm-3 betisoare, 20 cm-5 betisoare.

Produs in Germania.

Soia

Soia ( Glycine max) este o specie care face parte din familia de leguminoase Fabaceae, cultivata pentru semintele sale cu un continut mediu de ulei  si mare de proteine. Boabele de soia joaca un rol important in industria alimentara, ele continand 39 % proteine, 17 % ulei. Uleiul si faina de soia sunt utilizate in alimentatia umana. Acesta specie este originara din China, iar numele sau provine din japoneza. Soia este comercializata in intreaga lume datorita utilizarii sale multiple.
Cultura de soia este larg raspandita in intreaga planeta. Cele patru tari cu cea mai mare productie de soia sunt Statele Unite, Brazilia, Argentina si China. China este cel mai mare consumator de soia la nivel mondial destinat in hranirea puilor de gaina si porcilor.
Soia, fiind o leguminoasa, contribuie substantial la cresterea gradului de fertilitate al solului. Soia este o planta iubitoare de caldura, cantitatea de caldura necesara pentru a ajunge la maturitate fiind de 2200 - 2800°C. Durata perioadei de vegetatie este de 110 - 150 zile.
Soia germineaza la o temperatura minima de 7 - 8°C. Temperaturile medii de 12°C in luna aprilie si de 20 - 21o in lunile iulie-august sunt hotaratoare pentru dezvoltarea normala a plantei. Soia este sensibila la temperaturile scazute (minus 1 - 2°C) si la oscilatiile mari de temperatura.  Soia nu este pretentioasa fata de sol, fapt ce permite cultura ei pe aproape toate tipurile de sol din tara noastra, cu exceptia solurilor grele, acide, salinizate.

Decis 2,5EC 500 ml
40.80 Ron cu Tva

Decis 25 WG este un piretroid de sinteza care actioneaza prin contact si ingestie, cu efect la nivelul sistemului nervos. Are efect repelent si de soc si actioneaza ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Decis 25 WG protejeaza cultura 7-10 zile, indiferent de stadiul de vegetatie. Acoperirea completa si uniforma a plantelor este esentiala pentru o buna protectie impotriva atacului insectelor. Decis 25 WG beneficiaza de o formulare moderna, caracterizata prin stabilitate ridicata la temperaturi mari si lipsa fotosensibilitatii. El poate fi aplicat si la temperaturi mai ridicate, fara diminuarea eficacitatii.

Rapita

Rapita este o planta din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene si cu tulpina subtire, lunga si ramificata. Rapita este cultivata pentru semintele sale bogate in ulei, folosit in alimentatie si la producerea biodiselului. Este raspandita in zonele cu clima uscata temperat continentala excesiva. Franta este cel mai mare producator, cu 5,35 milioane tone in 2011. Uleiul de rapita in stare naturala contine acid erucic si glucosinolates care sunt toxice in doze mari.
Rapita este de doua feluri:
-colza (de talie mare)
-naveta (de talie mica)
Rapita de talie mare se foloseste pentru fabricarea biodiselului si are mare cautare printre producatorii de biocarburanti. Rapita este o planta foarte foarte sensibila la schimbarile bruste de temperatura si de umiditate. Planta trebuie sa indeplineasca standarde speciale de calitate pentru a putea fi folosite la fabricarea carburantilor. Conditii foarte favorabile pentru cultura de rapita de toamna sunt intalnite in zonele din estul si vestul tarii precum si in podisul Transilvaniei unde se intrunesc conditii optime pentru rasarire si iernare.

Istoria cartofului


Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta care apartine familiei de solanaceae, originara din America de Sud si cultivata in intreaga lume pentru tuberculii sai comestibili. Dupa anul 1530 spaniolii au descoperit cartoful in Peru si l-au introdus in Spania si in tarile din sudul Europei in jurul anului 1540. In vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera că provoca lepra si nu era folosit decat la hranirea vitelor. Primii cartofi aveau un gust acru. In timp s-au perfectionat metodele de semanat iar in cele din urma s-au obtinut varietati cunoscute in zilele noastre. Cartoful este inca alimentul de baza a milioane de oameni, este o delicatesa in multe parti ale globului si deasemenea o provocare pentru oamenii de stiinta din diferite discipline, care se ocupa de elucidarea originii lor genetice si fiziologice. In domeniul tehnologiei se gasesc un numar mare de aplicatii pentru aceasta forma de tubercul si anume in cosmetica, producerea alcolului si a hartiei pentru ziar. Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cartoful contine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina si ciaconina. Acesti alcaloizi care protejeaza planta, se gasesc in special in frunze, germeni, vlastari si fructe. Expunerea la lumina, deteriorarea fizica si imbatranirea cresc continutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentratiile lor puternice aflandu-se imediat sub piele. Gatitul la temperaturi de peste 170 °C distruge partial aceste substante. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe iar in cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se intampla insa foarte rar.


Calypso 480SC 1.8 ml
9.00 Ron cu Tva


CALYPSO 480 SC este un insecticid cu remarcabile propietati sistemice in plante, care actioneaza asupra insectelor daunatoare prin contact si ingestie. Are o eficacitate exceptionala si spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Activitatea insecticidului CALYPSO 480 SC asupra insectelor nu este influentata de temperaturile existente in momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatile cazute ulterior acestuia.

La cartof: Se efectueaza unu sau cel mult doua tratamente impotriva gandacului din Colorado si a afidelor. Cultura este protejata pe o perioada de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii.

La cartof pentru samanta: Se efectueaza un singur tratament impotriva gandacului din Colorado si a afidelor.

marți, 29 mai 2012

Trandafirul de gradina

In lume exista aproximativ 200 de specii de trandafiri si mai mult de 20.000 de soiuri. O adevarata descoperire pentru holticultori este trandafirul de gradina. De la nuante de roz, galben, alb, rosu , trandafirii ne ofera o paleta multicolora cu care ne putam rasfata atunci cand suntem obositi. Pentru incepatorii in gradinarit , ingrijirea trandafirilor pare fi un lucru complicat. Totusi tandafirul de gradina nu este o planta pretentioasa, cu greu ea va putea fi distrusa in totalitate.
Pamantul trebuie lucrat de doua ori pe an, primavara si vara, cu o sapatura adanca, ingloband toamna ingrasamintele organice. Creste atat la umbra cat si la lumina, insa pentru a inflori din abundenta pe perioada verii, se recomanda un teren cu cel putin cinci ore de soare pe zi. In timpul sezonului de crestere incercati sa asigurati ingrasamant.
Taiati trandafirii primavara devreme atunci cand acestia incep sa arate semne de crestere, de obicei sub forma de umflaturi rosii. Aceste umflaturi vor deveni ramuri noi. Udati in mod regulat. Trandafirii au nevoie de o sursa regulata de apa in timpul sezonului de crestere. In zonele mai aride ale tarii daca aveti mai multi trandafiri puteti instala un sistem de irigare.

Fertilizator granule pentru trandafiri 1 kg
38.39 Ron cu Tva



Confera stralucire, flori splendide care dureaza. Hranire optima prin efect imediat si indelungat (3 luni). Contine 30% azot in forma ISODUR. Fosfatul (5%) ofera stralucire si culori de durata. Continutul ridicat de potasiu (8%) intareste rezistenta la boli. Efect indelungat: ISODUR asigura cantitatea adecvata de azot si nutrienti timp de 3 luni. Este un sistem de fertilizare care elibereaza nutrienti in mod controlat. Efect imediat: fertilizatorul granule regleaza partial eliberarea imediata a nutrientilor astfel incat plantele primesc din prima zi toate elementele principale necesare.








Busuiocul

Termenul de busuioc provine din limba greaca, (basileus) insemnand „rege”, despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Atinge inaltimea de 60 cm, avand frunzele de culoare verde deschis iar florile de culoare alba. Planta are un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul creste foarte bine in conditii de caldura si umezeala. Unele varietati de busuioc sunt plante anuale iar alte varietati cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez sunt perene.
Busuiocul se regaseste foarte usor in comert, dar o idee foarte buna ar fi sa il cultivati chiar dumneavoastra in gradina sau in ghivece. Pentru o dezvoltare adecvata, semintele sau butasii sunt plantati in randuri intr-un sol umed, bogat si bine drenat. Acest lucru trebuie facut in primavara , dupa ce a trecut riscul de inghet. Daca veti cultiva busuiocul in pepiniere la interior , frunzele acestuia le puteti folosii pe tot parcursul anului. Daca doriti  ca planta sa cresca sanatoasa si cu un frunzis abundent , trebuie sa taiati ramurile sale la fiecare doua sau trei saptamani, taierea fiind o modalitate usoara de a stimula cresterea. De asemenea ocazional puteti adauga fertilizatori speciali dar nu faceti abuz pentru a nu sacrifica savoarea frunzelor. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire . Pentru ca propietatile frunzelor sa dureze cat mai mult timp veti avea nevoie de uscare. Pentru aceste lucru este necesar sa le tineti intr-un loc intunecat si ventilat. Cand frunzele sunt uscate se depoziteaza in borcane de sticla. In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.
Busuiocul (Ocimum basilicum) reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea diverselor afectiuni: bronsita, afectiuni gastrointestinale, febra, guta, dureri de stomac. Infuzia preparata din frunze de busuioc se recomanda in cazul in care pacientul sufera de crampe, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, fiind si un excelent stimulator al poftei de mancare.

Orhideele

Orhideele (Orchidaceae) formeaza o familie de plante in cadrul monocotiledonatelor care se disting prin complexitatea lor de flori si interactiunile sale ecologice. Este cea mai diversificata si raspandita dintre familiile de plante superioare. Familia orhideelor contine peste 30.000 de specii. Unele specii pot atinge inaltimea de 13 m. Parfumul lor de flori este variabil, de la aroma delicata a florilor Cattelya pana la aroma respingatoare a florilor din specia Bulbophyllum. Orhideele se gasesc in cea mai mare parte din lume, dar cel mai des la tropice. Cu toate acestea , adaptabilitatea lor le-a permis sa cucereasca o serie de nise ecologice, din locurile cele mai seci si calde de pe planeta au migrat pana la cele mai reci si umede. Orhideele sunt plante erbacee, perene (foarte rar anuale), terestre sau epifite, ocazional saprofite sau rareori micoheterotroficas. In ceea ce priveste orhideele epifite, se spune ca pot fi eterne. De fapt in natura , supravietuirea lor este legata de viata arborelui care le sustine. Se cunosc cateva plante recoltate la mijlocul secolului al xIx-lea, care sunt inca in crestere si inflorire in multe colectii. In speciile terestre tulpinile orhideelor sunt sub forma de rizomi sau cepe. In speciile epifite tulpinile sunt ingrosate la baza pentru a stoca apa si nutrinetii necesarii dezvoltarii lor. Exista doua tipuri de baza de crestere in cadrul familiei: de tip sympodial, care provoaca mai multe tulpini, si tipul  monopodial, care produce o tulpina unica. Orhideele terestre , uneori, au radacini tuberoase. In orhideele epifite radacinile sunt groase, bine dezvoltate, dotate cu aer, de culoare verde si care atarna din copaci. Florile orhideelor sunt foarte diversificate. Unele specii pot avea diferite moduri de aranjare a florilor, care sunt nedeterminate si uneori reduse la o singura floare, terminal sau axial. Cele mai multe orhidee au inflorescente cu doua sau mai multe flori, care de obicei apar de la o axa florala mai mult sau mai putin alungita care cuprinde o tulpina si o parte numita purtatoare de flori, numit cocean. Cea mai simpla metoda de multiplicare, de multe ori folosita de colectionari si de mici comercianti, este divizia de stem. Orhideele au nevoie de lumina dar nu le expuneti in razele directe ale soarelui, temperatura optima fiind intre 18 si 25°C. Udarea plantei se face o data pe saptamana cu apa la temperatura camerei (apa de ghiuveta statuta 24 h sau cea mi buna este apa de ploaie). Fertilizarea orhideelor se face o data sau de doua ori pe saptamana cand aceasta este in crestere. Cand planta ajunge la maturitate se reduce fertilizarea iar in perioada iernii orhideea intra in repaus. De retinut nu fertilizati orhideele imediat cum ati schimbat pamantul, intrucat substratul din comert de obicei contine si adaus de ingrasaminte.

Ingrasamant betisoare pentru orhidee
16.79 Ron cu Tva

COMPO Fertilizator betisoare pentru orhidee 20 buc.
- ingrijire usoara cu substante nutritive pentru orhidee minunate
- efect de lunga durata de pana la 3 luni
- toti nutrientii de baza si microelementele necesare plantei in fiecare betisor
- cu efect de lunga durata de pana la 3 luni
- pentru flori splendide pe termen lung

Pentru o ingrijire optima a plantelor utilizati numarul de betisoare de fertilizator mentionat in recomandarea de dozare. Introduceti complet un betisor in pamantul din ghiveci. Dupa 3 luni, repetati procedeul.
Perioada Martie-Octombrie: fertilizati la fiecare 3 luni.
                                  Perioada Noiembrie – Februarie:  se foloseste jumatate de doza.

Luciu frunze pentru orhidee 250 ml
27.59 Ron cu Tva


Efectele Luciului de frunze pentru orhidee:
- efect puternic de umezire pentru o clima optima a orhideei.
- evitarea petelor de calcar si efect de indepartare a prafului de pe frunze.
- cu efect de ingrijire:  pentru plante mai sanatoase si stimularea inflorescentelor

Frunzele pot fi stropite tot timpul anului, in special in lunile de iarna, 1 data pe saptamana. Depozitare  intre + 5° C si + 11° C, ferit de razele solare, pentru  a se evita  modificarea proprietatii produsului si pentru o refacere mai rapida. Se pastreaza in locuri inaccesibile copiilor si animalelor de casa. A nu se deversa in apele menajere sau in apele curgatoare.