miercuri, 13 iunie 2012

INGRASAMINTE





Ingrasamintele sunt folosite inca de pe vremea romanilor, atunci locuitorii Italiei, Galiei si Britaniei, foloseau calcarul si marna drept ingrasamant, iar in Orientul Extrem se foloseau deseuri de oase si coarne, cenusa de oase, gips si calcar. In America precolumbiana se folosea cenusa plantelor si gunoiul.






Ingrasamintele minerale contin elemente principale necesare plantelor, ca: azotul, fosforul si potasiul.
 
Aproape toate culturile floricole au nevoie de ingrasaminte. Chiar daca esti profesionist sau amator in culturi floricole, ai la indemana doua feluri de ingrasaminte: atat cele organice cat si cele anorganice.
Ingrasamintele organice sunt cele furnizate de animale, iar cele anorganice pot fi procurate din comert, unde oferta este foarte variata.

Randamentul productiv al solului este influentat de natura substantelor minerale pe care le contine. 
O data cu strangerea recoltei anuala, cantitatea de substante minerale din sol se diminueaza, datorita captarii acestora de catre plante.

Ingrasamintele asigura plantelor un mediu prielnic si conditii de dezvoltare bune, prin imbogatirea substantelor minerale din sol, ameliorarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale solului.

Administrarea ingrasamintelor, este cea mai eficienta masura in vederea cresterii potentialului solului.

Folosirea unui ingrasamant adecvat tipului de cultura, asigura o crestere a productivitatii cu 50%-80%.





Lipsa Azotului determina: oprirea din crestere, aparitia de frunze mici, lastari subtiri, radacini slabe. Culoarea frunzelor se schimba in galben, rosiatic, apoi in brun. Azotul este un element necesar cresterii normale ale plantelor.

Lipsa Fosforului determina: dezvoltarea inceata, culoarea spre brun-albastrui a tijelor florale, a frunzelor, inflorire si fructificare slaba, caderea bobocilor si florilor. 

Lipsa Potasiului determina: cresteri slabe, caderea tijelor florale, aparitia de frunze cu pete galbene, necrozarea tesuturilor.

Lipsa Calciului determina: uscarea frunzelor tinere si a lastarilor. 

Lipsa Fierului determina: cloroza frunzelor, stagnarea din crestere.

Lipsa Magneziului determina: aparitia de  pete marmorate pe frunze; clorozarea tesuturilor intre nervurile frunzei; rularea varfurilor si marginilor frunzei. Fara magneziu nu se poate forma clorofila.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu