marți, 12 iunie 2012

Lamaiul (Citrus Limon)

ORIGINE
Citricele isi au originea in Asia de Sud-Est cu o vechime de 20 milioane de ani. De atunci si pana acum au suferit numeroase schimbari datorate selectiei naturale si de hibridizare. Lamaiul a fost introdus de arabi in Marea Mediterana intre anii 1000 si 1200, fiind descris in literatura araba in secolul al XII-lea.


MORFOLOGIE
Familia: Rutaceae
Specie: Citrus limon
Atinge inaltimea de pana la 10 m.
Fructul copt are forma sferica alungita si coaja in culori care variaza de la verde deschis la galben stralucitor. Fructul ajunge la maturitate toamna tarziu in emisfera de nord.
Ca medie, lamaia contine aproximativ 3 linguri (50 ml) de suc.

CERINTE CLIMATICE
In climatele tropicale, lamaiul creste in mod normal, cu toate acestea fructele sale nu sunt de calitate comerciala, fiind prea mari si cu o aciditate scazuta. Clima cea mai adecvata pentru cultivarea lamaiului este de tip mediteranean. Perioada de seceta, urmate de ploi joaca un rol importanta in perioada de inflorire. Au nevoie de soluri permeabile si cu putin calcar. Se recomanda ca solul sa fie adanc pentru a putea asigura o buna ancorare a copacului, sa aibe o proportie echilibrata de elemente groase si fine (textura) pentru a putea asigura o ventilatie adecvata si pentru a facilita trecerea de apa. Lamaiul nu tolereaza in general excesul de salinitate. In citrice , efectele nocive ale sarurilor sunt combatute cu: strategii de irigare, utilizarea de material vegetal tolerant, utilizarea de saruri de calciu.

IMPORTANTA CULINARA
Fructul are utilizari multiple in bucatarie.
Sucul inlocuieste otetul in salate. Poate fi utilizat ca un conservant de scurta durata la anumite alimente, fructe, legume care au tendinta de a se oxida sau la obtinerea limonadei.

MEDICINAL
Avand o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturala. Sucul, care are propietati antiseptice datorita ph-ului scazut, este utilizat in tratamentele impotriva durerii in gat. Este tot mai folosit in cosmetica pentru a da elasticitate pielii.Uleiul de lamaie este folosit in aromo-terapie, nu influenteaza sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu