luni, 3 martie 2014

Curiozitati despre insectele taratoare si zburatoare

Insectele sunt cel mai numeros grup de animale: peste un milion de specii cunoscute, dar specialistii estimeaza ca exista intre sase si zece milioane, iar unii, mai optimisti, spun ca e posibil sa existe chiar vreo 70 de milioane. Dintre toate formele de viata cunoscute de om pana in prezent, insectele reprezinta mai bine de jumatate. Traim intr-o “era a insectelor”, cu atat mai fascinanta, cu cat ne mai raman de descoperit milioane de specii.

1232342342314235134324151325456735213473La insecte, precum si la alte grupe de animale, intalnirea partenerilor sexuali fiziologic apti de copulatie nu se face la intamplare, ci prin intermediul unor mecanisme complexe de “emisie-receptie” care permit realizarea unor schimburi de informatii intre indivizi, uneori aflati la distante destul de mari. Mecanismele chimice de comunicare joaca un rol ecologic foarte important, fiind specifice si permitand reperarea precisa a partenerilor raspanditi in mediul inconjurator. Unele specii de viespe sunt specializate in capturarea unor insecte pradatoare precum calugaritele sau tarantulele.  

Tantarii au omorat mai multi oameni decat toate razboaiele din istorie. Mustele pot gusta mancarea cu ajutorul picioarelor, dotate cu papile gustative. Musuroaiele termitelor ajung si la o inaltime de 12 metri. Furnicile folosesc un sistem de ventilatie extrem de complicat pentru a controla nivelul temperaturii din interior. Moliile indiene detecteaza feromonii unui posibil partener si de la o distanta de aproape zece kilometri. Larvele unor specii de musculite pot supravietui timp de trei zile in nitrogen lichid. Temperatura nitrogenului lichid este de – 196 de grade Celsius. 

Despre paduchi se spunea ca sunt apanajul saraciei si al mizeriei. Nu este deloc adevarat. Oamenii pot face paduchi, indiferent de clasa sociala din care fac parte. Este suficient sa probezi o palarie pe care a  probat-o inainte cineva infestat. Muscaturile de paduchi genereaza mancarimi, iar scarpinarea poate duce la infectarea zonei. in cazurile severe se poate ajunge la pierderea podoabei capilare. 

Puricii sunt insecte mici, fara aripi, dar foarte agile care se hranesc cu sangele “gazdei”, si nu traiesc doar pe animale, si oamenii reprezinta o “gustare” la fel de buna. Unele persoane pot fi extrem de sensibile la muscatura de purice, iar ranile cauzate de scarpinare se pot infecta. in plus, este recomandat sa tineti animalele de companie in afara dormitorului. Aspirati covoarele, mochetele in fiecare zi, si utilizati insecticidele impotriva puricilor o data pe luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu