vineri, 28 februarie 2014

Soarecele de camp si sobolanii

Soarecele de camp este asemanator cu soarecele de casa si este unul din cele mai daunatoare specii de rozatoare pentru culturile agricole din tara noastra avand dimensiunile corpului are lungimea de 8-12 cm, iar coada numai 2,5-3,5 cm. Acesta este intalnit in toate zonele cu terenuri inierbate pana la o altitudine de 750 m. 

Desi dimensiunile acestei rozatoare sunt foarte mici daunele provocate sunt foarte mari. In anii agricoli slabi acestia produc cele mai multe daune. Soarecii de  camp traiesc in familii numeroase iar sub pamant isi formeaza numeroase galerii iar acestea au diferite deschideri spre exterior. Aceste galerii au adancimi de aproximativ 30 de centimetri.

soareci-zooSoarecii se inmultesc in general de 4-8 ori pe an iar de fiecare data o femela naste 4-8 pui chiar uneori 10-12 care ajung la maturitate dupa 30-60 de zile. Dintr-o singura pereche de soareci de camp intr-un an pot iesi peste 500 de pui.

Cand au populatii mari, soarecii de camp produc pagube mari in culturi atat la suprafata prin roaderea partilor aeriene ale plantelor cat si in sol prin distrugerea radacinii plantelor. Durata de viata este scurta, de circa un an. In unii ani, prin invaziile pe care le face, produce mari daune in culturi. Traieste in colonii mari, ajungind la 12 000 indivizi la hectar, mai ales in lucerniere. Este vanat foarte intens de rapitoarele de zi si de noapte.

Sobolanii sunt foarte adaptabili la aproape orice conditie de mediu, fiind locuitorii nevazuti ai tuturor asezarilor omenesti. Acolo unde apare omul, va aparea in scurt timp si sobolanul (gata sa se hraneasca cu gunoaiele pe care oamenii le arunca). Sobolanii pot patrunde oriunde mai ales pentru ca dintii lor sunt foarte puternici si pot roade chiar si materialele dure. In general, sunt recomandate aceleasi masuri de combatere ca si la soarecele de casa.

Trebuie, fireste, luat in considerare faptul ca sobolanii sunt mult mai inteligenti si mai capabili de a invata din experienta decat soarecii de casa, de aceea ei invata rapid cum sa evite obiectele folosite in combaterea lor. Astfel dupa scurt timp, ei stiu cum sa evite capcanele. Din cauza aceasta, combaterea sobolanilor ar trebui efectuata cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest lucru este ingrijorator indeosebi datorita faptului ca sobolanii sunt purtatorii unor boli extrem de periculoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu