miercuri, 26 februarie 2014

Curiozitati despre cartite

Cartitele sunt vazute ca cei mai mari dusmani ai gradinarilor. Cartita isi sapa incontinuu galerii, in cautarea hranei sub plantatiile de flori, gazon, legume, etc. Cartitele traiesc in zonele de padure, pasuni si gradinile oamenilor. Nu le place solul acid, zonele muntoase sau altitudinile. O cartita poate trai pana la 3 ani iar dimensiunile sale sunt de 16 cm, femelele fiind putin mai mici. 

imagesCorpul cartitei este musculos, acoperit de blana subtire si catifelata. Labele cartitelor sunt ca niste lopeti cu cate 5 gheare ascutite, ideale pentru sapatul subteran. Cartita se hraneste cu rame, larve de insecte, pui de broaste si diversi gandacei gasiti pe sub pamant. Fiecare cartita are reteaua ei propie de tunele sapate. Daca doua cartite se intalnesc pe aceeasi retea de tunele subterane, acestea se evita. 

Exceptie face sezonul de imperechere cand acestea devin foarte sociabile intre ele. Actvitatea cartitelor de sapat se intampla atat ziua, cat si noaptea, sapand pentru cautarea hranei. O cartita este activa patru ore, dupa care se odihneste tot atatea ore si o iau de la capat. O cartita poate muri de inanitie daca nu manaca o data la cateva ore. Pe durata unei zile, cartita mananca o cantitate de hrana echivalenta cu jumatate din greutatea ei. Imperecherea cartitelor se petrece din martie pana in mai, iar perioada de gestatie dureaza 30 de zile. In urma ei, o cartita naste intre 2 si 7 pui, care vin pe lume lipsiti de ochi si blana. 

Fermierii si gradinarii au incercat eliminarea cartitelor prin diverse metode de exterminare. Le-au inundat galeriile cu apa, au pus ciocalai inmuiati in motorina in galeriile acestora, pastile pentru cartite, patroane fumigene (produs ce se aprinde si se introduce in galerie eliminand un gaz toxic pentru cartite), etc. Toate aceste metode au fost eliminate de Uniunea Europeana deoarece cartita este un mamifer protejat prin lege. Chiar daca o cartita va face probleme prin gradini, ideal este sa o alungati prin metode ecologice cum ar fi: capsule gel pentru cartite pe baza de usturoi introduse in galerii, aparate cu vibratii anti-cartite, granule de cartita pe baza de esente naturale, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu