joi, 20 februarie 2014

Prevenirea si eliminarea plosnitelor de pat

Se presupune ca plosnita de pat este originara din Asia si ca ea s-a raspandit in toata lumea datorita oamenilor. In Europa centrala si de est ea apare numai in casele oamenilor si in cotetele de pasari domestice. Plosnitele ies noaptea din ascunzisuri si vin la oamenii care dorm, pentru a se hrani cu sangele lor.

Pe deasupra ele nu  gasesc de obicei din prima un vas de sange, ceea ce duce la incercari repetate, care lasa o serie de urme de intepaturi pe pielea omului, asemanatoare unui traseu, intepaturile sunt observate abia la trezirea din somn. Persoanele sensibile fac, in urma intepaturilor, un fel de urticarie si au o senzatie intensa de mancarime in acele zone.

Locurile in care s-ar putea ascunde plosnitele (gauri si crapaturi) trebuie preventiv aspirate. Eventual, paturile se pot muta din apropierea peretilor. Pentru a scapa de plosnite este nevoie de 2 sau chiar 3 tratamente prin pulverizare cu pompa de joasa presiune, sau orice tip de pulverizator,  si cu o un insecticid aplicat prin ULV sau termonebulizare.

Tratamentul prin pulverizare trebuie facut cu o substanta care sa aiba efect de soc puternic, dar si remanenta mare. Dupa primul tratament, daca este aplicat corect se va observa reducerea semnificativa a gradului de infestare, iar dupa al 2-lea tratament ar trebui sa nu le mai vedeti prin casa. Al 3-lea tratament se recomanda  pentru a fi siguri ca plonitele au disparut cu totul si ca nu au mai ramas cateva ascunse care sa se inmulteasca si sa infesteze iarasi zona tratata. Pentru tratamentul cu un insecticid de soc se recomanda Cypertox, o substanta puternica cu  remanenta de 60 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu