luni, 10 martie 2014

Lucruri interesante despre sobolani

Sobolanii au aparut pe pamint acum 48 milioane ani in urma, inainte de omenire. In medie, fiecarui locuitor al planetei ii revine 2 sobolani. Numele sobolanilor vine din sanscrita veche si inseamna “hot”. In Grecia Antica, zeul Apollo era numit si “Apollo Smintheus” care inseamna “Apollo Sorecele”, iar soreci albi erau mereu tinuti in templele inchinate acestui zeu.

12423421341354125t345234541216546523543263463253262451215263463256346234522624236345235342523445Un sobolan poate inota timp de 3 zile la rand, inotind cativa km (recordul inregistrat este de 29 km) apoi se va ineca, daca nu v-a gasi vreo posibilitate de a iesi pe uscat. Sobolanii sunt rozatoare originare din Asia si au ajuns in Europe in urma cu multe secole. In Egipt sobolanul gatit era considerat leac pentru multe afectiuni, mai ales pentru durerile de stomac.

Folclorul evreiesc spune ca daca consumi hrana din care a mancat si un sobolan dobandesti amnezie si durere acuta de gat. De ar fi sa iai un sobolan si sal faci de marimea unui om plus la asta sa-i indrepti scheletul, se va constata ca articulatiile la sobolani si oameni au aceeasi structura, si oasele au acelas numar de detalii. Sobolanii emit un suerat in gama de ultrasunete, care le permite sa comunice unul cu celalalt, fara a atrage atentia pradatorilor, ei nu fluera cu buzele, dar cu ajutorul gatului. 

Sobolanii de asemenea pot schimba brusc frecventa semnalului. Sobolanului ii este de ajuns doar 50 milisecunde pentru a intelege de unde vine mirosul. In timpul Marelui Razboi oamenii in timpul bombardamentelor se ascundeau in casele unde erau sobolani. Cele mai mari pagube nu sunt datorita faptului ca mananca multe ci pentru ca lucrurile sunt avariate datorita rosului. 

Sobolanii rod continuu si aproape orice (mobila, lemn, beton, etc.). Contrar opiniei generale, sobolanii sunt foarte curati si ordonati, avand culcusul organizat pe zone pentru depozitat hrana, dormit, defecat. Oamenii de stiinta au prezentat o versiune prin care se crede ca sobolanii ar fi cauza disparitiei dinozaurilor. Sobolanii sunt amatori de oua – consumau in masa ouale dinozaurilor, astfel ducand la disparitia lor. 

Aceasta pare sa fie adevarat, deoarece chiar si in zilele noastre in Irlanda, sobolanii au mancat toate broastele de mlastina. Sobolanii sunt in stare de a distinge mancarea otravita de cea obisnuita, chiar si atunci cand concentratia de otrava este o parte la un million. Sobolanii suri sunt capabili de a se deplasa cu o viteza de pina la 10km/h, pot sari in sus la o intaltime de 80 cm, iar cand sunt intr-o stare agresiva pina la 2 metri. Sobolanii sau guzganii, cum sunt numiti in popor, sunt purtatorii unor boli extrem de periculoase ( cum ar fi ciuma, febra muscaturii de sobolan ,turbarea , melioidoza si multe altele).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu