miercuri, 5 martie 2014

Combaterea cartitelor prin metode ecologice

Cartitele sunt mamifere mici, cilindrice, adaptate la un stil de viata subteran. Ele au blana moale, urechile si ochii mici sau chiar invizibile si membrele scurte, puternice, cu labe mari, orientate pentru sapat. Termenul este cel mai corect si mai ales folosit pentru cartitele adevarate, cele din familia Talpidae in Soricomorpha adesea intalnite in cele mai multe parti din America de Nord, Asia si Europa. Stricaciunile cele mai suparatoare cauzate de cartite sunt musuroaiele inestetice in mijlocul gazonului si galeriile aproape de suprafata , ca niste mici umflaturi, vizibile in peluza. Galeriile de suprafata constitue terenul de vanatoare al cartitelor.

234562353252346135324632532De obicei, la prima ploaie, galeriile se surpa si dispar. Dieta lor include larve, carabusi, insecte si rame pe care le gaseste in sol. Fiind foarte activa in saparea galeriilor. Cantitatea mare de energie necesara in saparea galeriilor,pana la 20 metri pe zi, necesita si o cantitate mare de hrana . Cartita consuma zilnic o cantitate de larve egala cu greutatea ei corporala. Combaterea cartitelor este o operatie foarte dificila si nu trebuie tratata cu usurinta. 

Majoritatea incearca diferite remedii sau tratamente de combatere a cartitelor , cu costuri mari de bani si timp. De exemplu se monteaza plase sau garduri metalice(tabla ingropata) la 30-50 cm adancime, cu costuri foarte mari si in final inutile, deoarece cartitele sapa galerii la adancimi foarte mari si 20 m pana in panza freatica pentru a realiza canale pentru drenaj. Astfel cartita va trece nestingherita pe sub orice fundatie de gard.

Capsule gel pentru vidre, veverite, soareci, cartite si arici, ce creeaza o bariera olfactiva persistenta si rezistenta la ploaie sau irigatii, tinand la distanta rozatoarele. Esentele naturale (printre care si esenta de usturoi) cu care capsulele sunt impregnate, sunt deosebit de deranjante pentru rozatoare, care parasesc gradinile, peluzele si pasunele dvs. Capsulele de gel se introduc in tunelurile rozatoarelor, in gaurile cartitelor sau in apropierea pagubelor produse de daunatori. 1000 ml sunt suficienti pentru a trata o suprafata de aproximativ 50-60 metri patrati, sau 25-30 de gauri. Capsulele gel sunt aromate ce creeaza o bariera oflactiva foarte deranjanta pentru cartite, vidre si arici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu