vineri, 30 mai 2014

Curiozitati despre furnici

imagesIn lume exista peste 10.000 de specii de furnici, de culori si dimensiuni variate. Dimensiunea medie este cuprinsa intre 2 si 7 mm, insa exista si funici care pot atinge 2,5 cm. furnicile pot avea culori de la albastru sau violet, pana la verde, rosu sau maro. Corpul furnicii este format din trei parti si anume: cap, torace si abdomen. Din toracele furnicii pornesc sase picioare acoperite cu perisori fini.
In varful capului, aceasta insecta are doua antene cu care pipaie, miroase si aude, iar uneori acestea inlocuiesc functiile ochilor. Tot cu ajutorul acestor doua antene, furnicile comunica intre ele prin atingere. Inima furnicii este in forma de tub si pompeaza un sange incolor in tot corpul. De asemenea, furnica nu are plamani, respiratia ei facandu-se prin porii membranei ce-i acopera tot corpul.
Durata de viata a unei colonii depinde in mod direct de viata reginei. Cand aceasta moare, musuroiul nu va rezista mai mult de cateva luni, deoarece foarte rar regina este inlocuita de o alta furnica. Astfel, fara regina, furnicile parasesc musuroiul, urmand sa aiba aceeasi soarta ca si conducatoarea lor. Aprovizionarea cu boabe de grau este facuta cu mare grija, furnicile lasand pe spic cateva graunte, care, cazand, vor rodi anul urmator.
Atunci cand este ogorul prea rar, furnicile iau graunte din campurile vecine si le seamana in in jurul cuibului. De aceea , in preajma musuroiului se gasesc insule de verdeatadese ca peria, care aproape il ascund de privirile oamenilor. O furnica cara de patru ori greutatea ei. Furnicile lasa in urma lor dare, urme chimice vizibile, care contin feromoni pentru ca alte furnici sa poata gasi traseul si sa localizeze mai usor sursa lor de hrana.