luni, 17 martie 2014

Sobolanii si metode de combatere impotriva acestora

Sobolanii sunt foarte adaptabili la aproape orice conditie de mediu, fiind locuitorii nevazuti ai tuturor asezarilor omenesti. Acolo unde apare omul, va aparea in scurt timp si sobolanul (gata sa se hraneasca cu gunoaiele pe care oamenii le arunca). Sobolanii pot patrunde oriunde mai ales pentru ca dintii lor sunt foarte puternici si pot roade chiar si materialele dure. In general, sunt recomandate aceleasi masuri de combatere ca si la soarecele de casa.

24324234Trebuie, fireste, luat in considerare faptul ca sobolanii sunt mult mai inteligenti si mai capabili de a invata din experienta decat soarecii de casa, de aceea ei invata rapid cum sa evite obiectele folosite in combaterea lor. Astfel dupa scurt timp, ei stiu cum sa evite capcanele. Din cauza aceasta, combaterea sobolanilor ar trebui efectuata cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest lucru este ingrijorator indeosebi datorita faptului ca sobolanii sunt purtatorii unor boli extrem de periculoase.

Soarecii sunt animale nocturne acestea prefera sa doarma pe timp de zi prin ascunzatori si sunt foarte activi pe timp de noapte, asa ca nu incercati sa-i cautati pe timp de zi pentru ca aveti toate sansele sa nu ii gasiti. Acestia au un miros foarte dezvoltat si o vedere foarte buna. Aceste mici rozatoare pot rezista foarte mult timp fara mancare insa fara apa nu. Pe cat sunt de mici acesti intrusi, pe atat sunt de destepti, sunt precauti in permanenta iar zgomotele facute de acestia sunt aproape insesizabile.

Un prim pas pt identificarea urmelor de soareci si sobolani intr-o casa sunt identificarea fecalelor produse de acestia. Acestea pot fi de o marime incepand de la 0,5 pana la 1,5 cm si capete ascutite. De asemenea soarecii si sobolanii produc gauri in pereti sau pamant acestea variind la diferite dimensiuni in functie de dimensiunea rozatoarei.

Aparatele cu ultrasunete nu omoara rozatoarele, au rolul de alungare a micilor vedete nedorite din casa dvs. Aceste dispozitive cu ultrasunete si unde electromagnetice nu sunt daunatoare ptr copii, persoane in varsta sau animalele de companie. Cand alegeti un astfel de aparat pentru alungarea soarecilor tineti cont de suprafata pe care doriti sa o acoperiti. Cumparati cu incredere un astfel de dispozitiv impotriva rozatoarelor, este o metoda ecologica ce inlocuieste cu succes capcanele si otravurile.

miercuri, 12 martie 2014

Elimina gandacii de bucatarie din casa ta

Nu pare sa existe vreo limita a felurilor in care gandacii reusesc sa prospere in jurul nostru. Ca marime, gandacii variaza de la cativa milimetri la peste 18 cm lungime, iar forma lor este si mai variata. Unii sunt lungi si foarte subtiri, altii scurti si indesati, iar gandacii vartej, care se deplaseaza in cercuri pe suprafata apelor dulci, au forma aerodinamica. 

gandaci-12Gandacii de bucatarie sunt niste insecte primitive , care mai sunt cunoscute si sub numele de „libarci”. Ei au o constitutie primitiva a corpului, ce s-a schimbat foarte putin in ultimele 350 de milioane de ani. Corpul lor este aplatizat dorsoventral, ceea ce le permite accesul in fisuri, crapaturi si gauri inguste. Gandacilor de bucatarie le plac locurile caldute, amplasate langa surse de mancare. 

Chiar daca te-ai astepta ca acesti daunatori sa-si faca cuiburi in locuri intunecoase si si ascunse, nu este tot timpul asa. Cu cat dulapioarele sunt mai vechi si prezinta mai multe fisuri, cu atat creste riscul ca gandacii sa-si faca cuib in ele. Daca vezi gandaci si in timpul zilei, inseamna ca numarul lor este foarte mare. Aceste insecte prefera sa stea in acelasi loc retras si intunecos, in numar mare, insa cand sunt prea multi si nu mai incap, se muta in alt loc. 

Prefera locurile umede cu temperaturi de 25-30 de grade Celsius. Trebuie sa elimini orice rest de alimente si sa astupi gaurile prin care s-ar putea ascunde. Tratamente impotriva gandacilor de bucatarie, exemple:  Globol gel este ideal in infestarile cu gandaci de bucatarie. Gelul se aplica cu precadere in bucatarie si baie, deoarece de acolo porneste orice infestare cu gandaci, prin locurile unde exista gunoi, frimituri, pe langa tevile de apa care intra in locuinta, in spatele electrocasnicelor, in interiorul dulapurilor pe la balamale sau in colturi, in spatele mobilierului, etc.     

Tratament cu insecticid de soc sau remanenta. Se trateaza spatiile pe la colturile incaperii, prin spatele obiectelor aflate in incapere (dupa dulapuri sau orice tip de mobilier), pe pereti, pe la tocurile usilor si a geamurilor si prin locurile prin care ii vedeti. Cypertox  este un insecticid de soc ce isi face efectul in 2 faze.

luni, 10 martie 2014

Lucruri interesante despre sobolani

Sobolanii au aparut pe pamint acum 48 milioane ani in urma, inainte de omenire. In medie, fiecarui locuitor al planetei ii revine 2 sobolani. Numele sobolanilor vine din sanscrita veche si inseamna “hot”. In Grecia Antica, zeul Apollo era numit si “Apollo Smintheus” care inseamna “Apollo Sorecele”, iar soreci albi erau mereu tinuti in templele inchinate acestui zeu.

12423421341354125t345234541216546523543263463253262451215263463256346234522624236345235342523445Un sobolan poate inota timp de 3 zile la rand, inotind cativa km (recordul inregistrat este de 29 km) apoi se va ineca, daca nu v-a gasi vreo posibilitate de a iesi pe uscat. Sobolanii sunt rozatoare originare din Asia si au ajuns in Europe in urma cu multe secole. In Egipt sobolanul gatit era considerat leac pentru multe afectiuni, mai ales pentru durerile de stomac.

Folclorul evreiesc spune ca daca consumi hrana din care a mancat si un sobolan dobandesti amnezie si durere acuta de gat. De ar fi sa iai un sobolan si sal faci de marimea unui om plus la asta sa-i indrepti scheletul, se va constata ca articulatiile la sobolani si oameni au aceeasi structura, si oasele au acelas numar de detalii. Sobolanii emit un suerat in gama de ultrasunete, care le permite sa comunice unul cu celalalt, fara a atrage atentia pradatorilor, ei nu fluera cu buzele, dar cu ajutorul gatului. 

Sobolanii de asemenea pot schimba brusc frecventa semnalului. Sobolanului ii este de ajuns doar 50 milisecunde pentru a intelege de unde vine mirosul. In timpul Marelui Razboi oamenii in timpul bombardamentelor se ascundeau in casele unde erau sobolani. Cele mai mari pagube nu sunt datorita faptului ca mananca multe ci pentru ca lucrurile sunt avariate datorita rosului. 

Sobolanii rod continuu si aproape orice (mobila, lemn, beton, etc.). Contrar opiniei generale, sobolanii sunt foarte curati si ordonati, avand culcusul organizat pe zone pentru depozitat hrana, dormit, defecat. Oamenii de stiinta au prezentat o versiune prin care se crede ca sobolanii ar fi cauza disparitiei dinozaurilor. Sobolanii sunt amatori de oua – consumau in masa ouale dinozaurilor, astfel ducand la disparitia lor. 

Aceasta pare sa fie adevarat, deoarece chiar si in zilele noastre in Irlanda, sobolanii au mancat toate broastele de mlastina. Sobolanii sunt in stare de a distinge mancarea otravita de cea obisnuita, chiar si atunci cand concentratia de otrava este o parte la un million. Sobolanii suri sunt capabili de a se deplasa cu o viteza de pina la 10km/h, pot sari in sus la o intaltime de 80 cm, iar cand sunt intr-o stare agresiva pina la 2 metri. Sobolanii sau guzganii, cum sunt numiti in popor, sunt purtatorii unor boli extrem de periculoase ( cum ar fi ciuma, febra muscaturii de sobolan ,turbarea , melioidoza si multe altele).

joi, 6 martie 2014

Puricii cei mai mari dusmani ai omului

Dintre toate artropodele care paraziteaza organismul uman, puricii sunt probabil cele mai celebre, desi, ca periculozitate, sunt pe undeva la egalitate cu capusele. (Aici, o precizare: puricii sunt insecte, dar nu si capusele; acestea fac parte din clasa arahnidelor, fiind mai degraba inrudite cu paianjenii, avand, ca si acestia, opt picioare, nu sase cum au insectele.) Semne ca aveti purici in casa sau pe animalele de companie:   
 
-Animalul de companie (cainele sau pisica) se scarpina mult, iar pe blana acestuia se pot observa puncte mici, negre;

3523453252353425-Pe corpul tau sau al membrilor familiei apar semne asemenatoare cu cele ale ciupiturii de tantar: umflaturi rosii, tari cu o senzatie de mancarime foarte puternica;  Aspiratul este principala metoda de a scapa de puricii din casa. Foloseste un aspirator cu saci de unica folosinta si manevreaza-i cu grija pentru a nu lasa puricii sa scape din recipient. Dupa ce sacul s-a incarcat este bine sa il sigilezi si sa il arzi. Daca vrei sa il refolosesti, introdu-l pentru 2 ore la congelator. Temperatura scazuta va omori atat puricii cat si ouale acestora.

-Pe covoare sau pe lenjeriile patului observi pete mici de sange; acestea sunt excremente de purice; ele pot fi insotite si de oua de culoare albicioasa.

-In lupta impotriva puricilor einsecticide.ro vine in ajutorul tau cu mai multe produse. Unul foarte popular folosit de medicii veterinari pentru deparazitarea animalelor este Frontline Combo. Pentru tratamentele de dezinsectie la exterior impotriva puricilor trebuie analizate cateva aspecte: sursa infestarii, locul unde ar putea sa se ascunda si unde isi depuna ouale si de dezvolta. Insecticidul de remanenta 90 de zile si anume Insektum este ideal in eliminarea puricilor. Se recomanda aplicarea insecticidelor cu atomizoare, pulverizatoare puternice in asa fel incat particolele de insecticid aruncat sa ajunga si in ascunzisurile insectelor.

miercuri, 5 martie 2014

Combaterea cartitelor prin metode ecologice

Cartitele sunt mamifere mici, cilindrice, adaptate la un stil de viata subteran. Ele au blana moale, urechile si ochii mici sau chiar invizibile si membrele scurte, puternice, cu labe mari, orientate pentru sapat. Termenul este cel mai corect si mai ales folosit pentru cartitele adevarate, cele din familia Talpidae in Soricomorpha adesea intalnite in cele mai multe parti din America de Nord, Asia si Europa. Stricaciunile cele mai suparatoare cauzate de cartite sunt musuroaiele inestetice in mijlocul gazonului si galeriile aproape de suprafata , ca niste mici umflaturi, vizibile in peluza. Galeriile de suprafata constitue terenul de vanatoare al cartitelor.

234562353252346135324632532De obicei, la prima ploaie, galeriile se surpa si dispar. Dieta lor include larve, carabusi, insecte si rame pe care le gaseste in sol. Fiind foarte activa in saparea galeriilor. Cantitatea mare de energie necesara in saparea galeriilor,pana la 20 metri pe zi, necesita si o cantitate mare de hrana . Cartita consuma zilnic o cantitate de larve egala cu greutatea ei corporala. Combaterea cartitelor este o operatie foarte dificila si nu trebuie tratata cu usurinta. 

Majoritatea incearca diferite remedii sau tratamente de combatere a cartitelor , cu costuri mari de bani si timp. De exemplu se monteaza plase sau garduri metalice(tabla ingropata) la 30-50 cm adancime, cu costuri foarte mari si in final inutile, deoarece cartitele sapa galerii la adancimi foarte mari si 20 m pana in panza freatica pentru a realiza canale pentru drenaj. Astfel cartita va trece nestingherita pe sub orice fundatie de gard.

Capsule gel pentru vidre, veverite, soareci, cartite si arici, ce creeaza o bariera olfactiva persistenta si rezistenta la ploaie sau irigatii, tinand la distanta rozatoarele. Esentele naturale (printre care si esenta de usturoi) cu care capsulele sunt impregnate, sunt deosebit de deranjante pentru rozatoare, care parasesc gradinile, peluzele si pasunele dvs. Capsulele de gel se introduc in tunelurile rozatoarelor, in gaurile cartitelor sau in apropierea pagubelor produse de daunatori. 1000 ml sunt suficienti pentru a trata o suprafata de aproximativ 50-60 metri patrati, sau 25-30 de gauri. Capsulele gel sunt aromate ce creeaza o bariera oflactiva foarte deranjanta pentru cartite, vidre si arici.

luni, 3 martie 2014

Curiozitati despre insectele taratoare si zburatoare

Insectele sunt cel mai numeros grup de animale: peste un milion de specii cunoscute, dar specialistii estimeaza ca exista intre sase si zece milioane, iar unii, mai optimisti, spun ca e posibil sa existe chiar vreo 70 de milioane. Dintre toate formele de viata cunoscute de om pana in prezent, insectele reprezinta mai bine de jumatate. Traim intr-o “era a insectelor”, cu atat mai fascinanta, cu cat ne mai raman de descoperit milioane de specii.

1232342342314235134324151325456735213473La insecte, precum si la alte grupe de animale, intalnirea partenerilor sexuali fiziologic apti de copulatie nu se face la intamplare, ci prin intermediul unor mecanisme complexe de “emisie-receptie” care permit realizarea unor schimburi de informatii intre indivizi, uneori aflati la distante destul de mari. Mecanismele chimice de comunicare joaca un rol ecologic foarte important, fiind specifice si permitand reperarea precisa a partenerilor raspanditi in mediul inconjurator. Unele specii de viespe sunt specializate in capturarea unor insecte pradatoare precum calugaritele sau tarantulele.  

Tantarii au omorat mai multi oameni decat toate razboaiele din istorie. Mustele pot gusta mancarea cu ajutorul picioarelor, dotate cu papile gustative. Musuroaiele termitelor ajung si la o inaltime de 12 metri. Furnicile folosesc un sistem de ventilatie extrem de complicat pentru a controla nivelul temperaturii din interior. Moliile indiene detecteaza feromonii unui posibil partener si de la o distanta de aproape zece kilometri. Larvele unor specii de musculite pot supravietui timp de trei zile in nitrogen lichid. Temperatura nitrogenului lichid este de – 196 de grade Celsius. 

Despre paduchi se spunea ca sunt apanajul saraciei si al mizeriei. Nu este deloc adevarat. Oamenii pot face paduchi, indiferent de clasa sociala din care fac parte. Este suficient sa probezi o palarie pe care a  probat-o inainte cineva infestat. Muscaturile de paduchi genereaza mancarimi, iar scarpinarea poate duce la infectarea zonei. in cazurile severe se poate ajunge la pierderea podoabei capilare. 

Puricii sunt insecte mici, fara aripi, dar foarte agile care se hranesc cu sangele “gazdei”, si nu traiesc doar pe animale, si oamenii reprezinta o “gustare” la fel de buna. Unele persoane pot fi extrem de sensibile la muscatura de purice, iar ranile cauzate de scarpinare se pot infecta. in plus, este recomandat sa tineti animalele de companie in afara dormitorului. Aspirati covoarele, mochetele in fiecare zi, si utilizati insecticidele impotriva puricilor o data pe luna.