luni, 28 aprilie 2014

Solutii de combatere pentru gandacii de bucatarie

Gandacii sunt unele dintre cele mai rezistente insecte de pe planeta. Acestea sunt vechi de cand lumea si sunt imprastiate peste tot in lume. Gandacii pot  altera mancare si nu in ultimu rand transporta germeni de toxiinfectii alimentare pe tot corpul acestora creand probleme de sanatate omului.  

index
Un gandac poate da nastere la 800 de pui in fiecare an ceea ce rezulta ca distrugerea acestor insecte este imposibila. Datorita acestui fapt nu ne ramane decat sa incercam pe cat posibil sa-i distrugem macar din casele, apartamentele noastre. Multi isi spun ca acesti gandaci de bucatarie sunt foarte greu de controlat. Gresit: curatenia, folosirea unui insecticid profesional si utilizarea acestuia in cateva tratamente, va duce la eliminarea definitiva a gandacilor. 

Gandacii de bucatarie se inmultesc si se dezvolta rapid. Unul este suficient pentru a dezvolta o populatie. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca gandacii prezinta probabil cel mai puternic impuls sexual dintre toate vietuitoarele de pe Terra.  In primul rand identificati daca aveti cuiburi de gandaci in casa si apoi treceti la utilizarea insecticidului. 

Se recomanda ca dupa aplicarea insecticidului sa parasiti spatiul tratat aproximativ de 2-3 ore, timp in care puteti sa lasati geamurile deschise pentru a se aerisi. De asemenea se recomanda ca in cazul tratamentului prin pulverizare sa va protejati cu o masca (fie de unica folosinta, fie de gaze) si manusi pentru protectie. 

O alta metoda de combatere a gandacilor este folosirea insecticidului sub forma de gel, Globol gel, care are efect atractant si virus asupra gandacului iar in momentul in care gandacul ia contact cu substanta nu moare imediat avand posibilitatea de a raspandi otrava si in cuiburile acestuia. Inainte de utilizare tubul in care substanta Globol Gel se afla se framanta bine apoi se aplica cate o bobita de gel pe un carton sau efectiv pe podea prin locurile in care gandacii isi fac veacul.

vineri, 18 aprilie 2014

Tratamente impotriva soarecilor si sobolanilor - Deratizare

Inainte de a incepe orice fel de tratament eliminati toate conditiile de supravietuire a rozatoarelor precum ar fi: eliminarea buruienilor, molozului, gunoiului menajer. Containerele si tomberoanele sa fie curatate in mod regulat, atat in interior cat si la exterior. 

Pentru eradicare rozatoarelor sunt folosite substante chimice. Substantele trebuie sa fie aplicate de catre personal instruit in mod corespunzator si in conformitate cu normele de producatori. Lupta impotriva sobolanilor si soarecilor necesita un plan grijuliu, studiind in prealabil ecologia lor si combinarea a doua tehnici esentiale: deratizarea pasiva si deratizarea activa.

8Deratizare pasiva:
Consta intr-o blocada alimentara, deoarece ei nu pot sta mai mult de 48 de ore in repaus alimentar. Prin controlul alimentar scaderea fertilitatii si a migratiei de sobolani va fi in scadere, astfel scopul fiind atins. Prin metoda de blocada alimentara se intelege urmatoarele:  evitati risipa de alimente si apa, inclusiv alte surse de umiditate. Pentru a nu avea acces la facilitatile noastre ai pentru a ramane blocati, se obtureaza toate gaurile si fisurile cu ciment si sticla iar pe acoperis se aplica o plasa metalica cu ochiurile foarte mici. Capcanele si cursele pentru rozatoare sunt utile pentru identificarea acestora si gradul de infestare.

Deratizare activa:
Principalele metode folosite sunt substantele chimice, care pot fi impartite in doua grupe :
Substante care produc o moarte letala. In acest caz otravurile sunt utilizate când este necesar intr-un timp scurt, pentru a distruge  o epidemie mare de sobolani sau soareci. Unele dintre acestea sunt: stricnina, ambele foarte toxice si periculoase pentru om, sulfat de taliu, trioxid de arsen si fosfura de zinc, care sunt, 2 % fluoracetamina. Toate aceste substante sunt descurajate de Uniunea Europeana, pentru ca sunt substante care provoaca o moarte letala la rozatoare cat si la om.

Substante anticoagulante: Bromadiolon, Difenacum, Brodifacoum, etc. Moartea rozatoarelor se produce lent prin hemoragie interna. Dezavantajul acestor produse ce contin substante anticoagulante este ca in timp din generatie in generatie de rozatoare, acestea nu vor mai consuma produsul. 

Tratamentul se efectueaza la sediul sau locuinta dvs. prin plasarea momeli in locurile potrivite: canalizare, subsoluri, jgheaburi, etc. in locuri inaccesibile pentru oameni si animale cu posibilitatea de urmarirea temperaturii inainte de a folosi momeli solide sau lichide. Nu va fi nici o limita maxima de aplicare si dupa 4 sau 5 zile va survenii moartea rozatoarelor. Sobolanii sau soarecii bolnavii vor murii mai devreme de cele 4-5 zile. In caz de dificultate exceptionala in vederea realizarii serviciului de deratizare, este posibil sa se utilizeze alte lichide sau rodenticide alternative dedicate in principiu pentru cazuri extreme .