vineri, 29 iunie 2012

Marul

Marul este un fruct foarte important din punct de vedere energetic in alimentatia omului.
Ele pot ajuta in principal la functionarea stomacului si al plamanilor.

In afara de consumarea in stare proaspata, merele se pot consuma in stare de suc, gem, dar si ca adaus la diferite bucate (placinta, torta, chec si altele).

Dintre functiunile importante pentru organism al consumului de mere, putem mentiona:
- Au un efect calmant.
- Hidrateaza plamanii in cazurile de uscaciune.
- Reduc fierbinteala data de zilele ferbinti de vara.
- Protejeaza (intr-o oarecare masura) plamanii de efectele nocive ale fumatului.
- Prin continutul de pectina, merele reduc colesterolul si elimina metalele grele (plumb si mercur) precum si rezidurile date de radiatii..
- Prin continutul de acic tartaric si malic care inhiba dezvoltarea a bacteriilor se folosesc ca remediu in cazurile de indigestie....
In prezent marul se cultiva in 84 de tari , din care 35 in Europa , 25 in Asia, 8 in America de Nord, 8 in America de Sud, 8 in Africa si 2 in Oceania.


joi, 28 iunie 2012

Clorul sterilizare-dezinfectare

Clorul, ca si ceilalti halogeni nu se gaseste liber in natura din cauza puternicei tendinte de combinare. Se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema, halita) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. Sursa cea mai importanta este apa marii in care se gasesc 3% saruri din care circa 80% este clorura de sodiu si alte cloruri in proportie mai mica (clorura de potasiu, magneziu, calciu). Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina). Acidul clorhidric se gaseste in sucul gastric (0,2 – 0.4%). El are un rol important in digestie.Clorul se obtine atat in laborator cat si in industrie.
Reactiile chimice de obtinere a clorului in laborator se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu dioxid de mangan, dioxid de plumb, clorura de var, clorati permanganati, dicromati etc. Clorul este un agent oxidant puternic, fiind utilizat in procesele de albire si dezinfectare.
Pastila de clor este un comprimat efervescent care elibereaza rapid clorul, eliminand bacteriile si alte microorganisme .

Pastile clor dezinfectante

- clorigene
- sub forma de comprimate de 3.2 - 3.5 gr pe baza de diclorizocianurat de sodium
- elibereaza 1.5gr de clor active in 10L de apa
- are actiune imediata si totala: bactericida , fungicida, sporicida si virucida
- pentru suprafete si materiale de orice fel.
- o cutie contine 0.500 gr tablete
- dintr-un flacon de 180 - 200 tablete prin dizolvarea unei tablete in 10 L de apa, se obtin 1 800 L - 2000 L dezinfectant de uz general cu actiune rapida si eficient

 Faze de risc :
- R8 - in contact cu materiale combustibile se poate provoca foc.
- R22- toxic in caz de ingerare
- R31- in contact cu acizii degaja gaz toxic.
- R36/37- iritant pentru ochi si caile respiratorii.
- R50/53- foarte toxic pentru vietatile marine si poate cauza efecte adverse pe termen lung
in mediu acvatic.

Faze de securitate :
- S2- a nu se lasa la indemana copiilor
- S8- a se pastra in loc ferit de umiditate
- S26- in caz de contact cu oghii sau cu pielea se spala imediat cu multa apa si se consulta
un specialist.
- S41- in caz de incendiu si / sau explozie nu se va respire fumul.
- S60- depozitarea se face in locuri special amenajate.
- S61- a se evita eliberarea in natura.

Compozitie :
- diclorizocianurat de sodium 84%( subst. activa)
- bicarbonate de sodium
- acid citric
- agenti de comprimare

Acesta este unul din principalele produse care va pot ajuta in protejarea dumneavoastra impotriva factorior de risc exisitenti la care suntem expusi ( Gripa Tip A - H1N1, H5N1, HBV, HIV, ROTA, SARS, FCV, BACTERICID, FUNGICID, TUBERCULOID, VIRUCID, SPOCICID).

joi, 14 iunie 2012

Castravetele cultura si propietati

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben si cel verde etc. Provine din India si este cultivat in regiuni tropicale si temperate. Castravetele este una dintre cele mai vechi plante cultivate de catre om si una dintre cele mai consumate legume.
Planta de castravete este o vita taratoare de 1,5 – 2 m lungime, care creste agatandu-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul carceilor. Planta are frunze mari care acopera fructul.Castravetii pot fi mancati in stare cruda sau murati.Castravetele datorita calitatilor terapeutice poate fi utilizat ca remediu natural in tratamentul: iritatiilor intestinelor, reumatismului, gutei, arsurilor solare, constipatiei. De asemenea, acesta este un bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Consumat ca aliment, castravetele cu coaja, are un aport de 20 Kcal la 100 grame, din care carbohidrati 3.63 g., grasimi 0.11g., proteine 0.65g., vitamina B1 0.027 mg., vitamina B2 0.033 mg., vitamina B3 0.098 mg., vitamia C 2.8mg., fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Castravetele este o cultura cu cerinte mari fata de temperatura. La o temperatura de pana la 14°C semintele nu incoltesc, iar la 5°C – plantele pier.Pentru castraveti se potrivesc solurile usoare, nisipoase. Castravetele cere apa mai ales in timpul infloririi si formarii fructelor. Trebuie de mentionat ca, castravetele poate fi udat dimineata pana la amiaza.

miercuri, 13 iunie 2012

INGRASAMINTE





Ingrasamintele sunt folosite inca de pe vremea romanilor, atunci locuitorii Italiei, Galiei si Britaniei, foloseau calcarul si marna drept ingrasamant, iar in Orientul Extrem se foloseau deseuri de oase si coarne, cenusa de oase, gips si calcar. In America precolumbiana se folosea cenusa plantelor si gunoiul.






Ingrasamintele minerale contin elemente principale necesare plantelor, ca: azotul, fosforul si potasiul.
 
Aproape toate culturile floricole au nevoie de ingrasaminte. Chiar daca esti profesionist sau amator in culturi floricole, ai la indemana doua feluri de ingrasaminte: atat cele organice cat si cele anorganice.
Ingrasamintele organice sunt cele furnizate de animale, iar cele anorganice pot fi procurate din comert, unde oferta este foarte variata.

Randamentul productiv al solului este influentat de natura substantelor minerale pe care le contine. 
O data cu strangerea recoltei anuala, cantitatea de substante minerale din sol se diminueaza, datorita captarii acestora de catre plante.

Ingrasamintele asigura plantelor un mediu prielnic si conditii de dezvoltare bune, prin imbogatirea substantelor minerale din sol, ameliorarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale solului.

Administrarea ingrasamintelor, este cea mai eficienta masura in vederea cresterii potentialului solului.

Folosirea unui ingrasamant adecvat tipului de cultura, asigura o crestere a productivitatii cu 50%-80%.





Lipsa Azotului determina: oprirea din crestere, aparitia de frunze mici, lastari subtiri, radacini slabe. Culoarea frunzelor se schimba in galben, rosiatic, apoi in brun. Azotul este un element necesar cresterii normale ale plantelor.

Lipsa Fosforului determina: dezvoltarea inceata, culoarea spre brun-albastrui a tijelor florale, a frunzelor, inflorire si fructificare slaba, caderea bobocilor si florilor. 

Lipsa Potasiului determina: cresteri slabe, caderea tijelor florale, aparitia de frunze cu pete galbene, necrozarea tesuturilor.

Lipsa Calciului determina: uscarea frunzelor tinere si a lastarilor. 

Lipsa Fierului determina: cloroza frunzelor, stagnarea din crestere.

Lipsa Magneziului determina: aparitia de  pete marmorate pe frunze; clorozarea tesuturilor intre nervurile frunzei; rularea varfurilor si marginilor frunzei. Fara magneziu nu se poate forma clorofila.




marți, 12 iunie 2012

Lamaiul (Citrus Limon)

ORIGINE
Citricele isi au originea in Asia de Sud-Est cu o vechime de 20 milioane de ani. De atunci si pana acum au suferit numeroase schimbari datorate selectiei naturale si de hibridizare. Lamaiul a fost introdus de arabi in Marea Mediterana intre anii 1000 si 1200, fiind descris in literatura araba in secolul al XII-lea.


MORFOLOGIE
Familia: Rutaceae
Specie: Citrus limon
Atinge inaltimea de pana la 10 m.
Fructul copt are forma sferica alungita si coaja in culori care variaza de la verde deschis la galben stralucitor. Fructul ajunge la maturitate toamna tarziu in emisfera de nord.
Ca medie, lamaia contine aproximativ 3 linguri (50 ml) de suc.

CERINTE CLIMATICE
In climatele tropicale, lamaiul creste in mod normal, cu toate acestea fructele sale nu sunt de calitate comerciala, fiind prea mari si cu o aciditate scazuta. Clima cea mai adecvata pentru cultivarea lamaiului este de tip mediteranean. Perioada de seceta, urmate de ploi joaca un rol importanta in perioada de inflorire. Au nevoie de soluri permeabile si cu putin calcar. Se recomanda ca solul sa fie adanc pentru a putea asigura o buna ancorare a copacului, sa aibe o proportie echilibrata de elemente groase si fine (textura) pentru a putea asigura o ventilatie adecvata si pentru a facilita trecerea de apa. Lamaiul nu tolereaza in general excesul de salinitate. In citrice , efectele nocive ale sarurilor sunt combatute cu: strategii de irigare, utilizarea de material vegetal tolerant, utilizarea de saruri de calciu.

IMPORTANTA CULINARA
Fructul are utilizari multiple in bucatarie.
Sucul inlocuieste otetul in salate. Poate fi utilizat ca un conservant de scurta durata la anumite alimente, fructe, legume care au tendinta de a se oxida sau la obtinerea limonadei.

MEDICINAL
Avand o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturala. Sucul, care are propietati antiseptice datorita ph-ului scazut, este utilizat in tratamentele impotriva durerii in gat. Este tot mai folosit in cosmetica pentru a da elasticitate pielii.Uleiul de lamaie este folosit in aromo-terapie, nu influenteaza sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.

luni, 11 iunie 2012

Ardeiul propietati si beneficii

Ardeiul face parte din familia Solanaceae. Este o specie a genului Capsicum. Ardeiul este originar din America Centrala si de Sud. In lume sunt cultivate patru soiuri de ardei: iuti, grasi, lungi si gogosari. Ardeiul este o planta pretentioasa la caldura, lumina, apa si hrana. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. Umiditatea redusa si lipsa de lumina mai ales cand temperatura este ridicata determina ca florile sa nu mai fie roditoare. Avand radacini mai putin profunde, are nevoie de un sol bine afanat, desfundat din toamna si bine ingrasat. Ardeiul are un aport important de calorii, o multime de apa, fibre si grasimi foarte putin astfel incat il puteti consuma in dietele de slabire.
Ardeiul contine:
Vitamica C (mai mult decat citricele), E, A, B1, B2, B3, B6.
Minerale: fosfor, magneziu, calciu, potasiu.
Altele: acid folic, caroten, capsatina, beta-caroten.
Propietati si beneficii
Favorizeaza formarea de colagen, oase si dinti.
Favorizeaza cresterea : parului, unghiilor, membranelor mucoase.
Vitamina E este antioxidant major impotriva cancerului.
Analgezic pentru artrita si reumatism.
Varietatile picante ajuta la arderea grasimilor.


vineri, 8 iunie 2012

Ceapa de gradina

Ceapa de gradina este o planta bianuala din genul Allium. Ea provine din Asia centrala si de vest. Este una dintre cele mai vechi plante de cultura, cu 5000 de ani in urma fiind cultivata ca planta medicinala. In Egiptul antic ceapa era inchinata zeilor, folosita ca moneda de plata pentru a ajunge in rai. Lucratorii care au cladit piramidele au fost rasplatiti cu ceapa. In zilele noastre ceapa constituie un element important in alimentatia de baza. Dupa metoda de cultivare , exista ceapa de vara si ceapa de iarna. Ceapa de vara se seamana primavara timpuriu si este recoltata in luna august-septembrie. Ceapa de iarna putin mai iute decat cea de vara, este semanata in august si devina adulta numai in primavara urmatoare si poate fi recoltata in luna iunie. Folia de ceapa contine o enzima Alliinase si un aminoacid cu sulf Iso Alliin care provoaca lacrimarea la taierea cepei. Majoritatea gospodinelor folosesc ceapa ca si condiment in bucatarie. In medicina ceapa ajuta la reabilitarea si normalizarea circulatiei sanguine, regleaza metabolismul, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la combaterea racelii.

Acaricidele

Un acaricid este un pesticid, care este utilizat pentru a elimina, controla sau impiedica prezenta sau actiunea acarienilor printr-o actiune achimica. Acarienii sunt arahnide mici , corpul oval, toracele si abdomenul fiind contopite intr-un singur segment.Printre cei mai cunoscuti sunt acarienii rosii (Trombiculidae), acarianul scabiei (Sarcoptidae) care afecteaza animalele.
Astfel de compusi chimici au suficiente diferente in morfologia, fiziologia, reactivitatea toxicologica pentru a stabili clasificari diferite. In conformitate cu prevederile FAO (1987) toate acaricidele ar trebui sa fie considerate toxice pentru om, animale si mediu, astfel ca este esential sa se mentina atenti in aplicarea şi eliminarea deseurilor generate. Efectul direct al acestor produse este mai putin important decat indirect, care afecteaza fiziologia si reproducerea lor.

Omite 570 EW 100 ml
35.10 Ron cu Tva

OMITE 570 EW este un concentrat, suspensie dispersabila in apa, actioneaza prin contact, de aceea pentru obtinerea unui efect maxim este necesara o acoperire totala a plantelor.

Produsul adera excelent la stratul ceros al frunzei, deci este spalat foarte greu de pe aceasta. Prin combaterea larvelor iesite din ouale depuse inainte de tratare, OMITE 570 EW demonstreaza efect rezidual care dureaza intre doua si trei saptamani, in functie de conditiile de mediu, desi produsul nu are actiune specifica de ovicid.

OMITE 570 EW actioneaza mai bine la temperaturi mai ridicate, peste 200 C, cand multe alte produse incep sa-si piarda eficacitatea, fiind un acaricid de contact ideal in timpul verii.

OMITE 570 EW nu afecteaza pradatorii, cum ar fi de exemplu mustele din familiile Syrphide si Coccinelide, precum si populatiile de acarieni pradatori, ca de exemplu Typhlodromus pyri si Phmoseiulus persimilis.

De aceea OMITE 570 EW este recunoscut ca un produs sigur pentru mediul inconjurator. OMITE 570 EW se recomanda a se folosi de asemenea cand se constata instalarea unor forme de rezistenta a unor specii de acarieni, datorite folosirii mai indelungate a unor produse.

De aceea, OMITE 570 EW nu trebuie sa lipseasca din programele de combatere integrata impotriva daunatorilor. OMITE 570 EW poate fi aplicat prin stropiri cu volum normal si cu volum redus, cantitatea de solutie stabilindu-se in functie de masa vegetativa a culturii ce trebuie tratata.


joi, 7 iunie 2012

Pepenele rosu

Pepenele face parte din familia Curcubitaceae, originara din Africa, este o planta erbacee anuala. El este cultivat pe scara larga in intreaga lume datorita fructului gustos si de mari dimensiuni. Pepenele in unele regiuni din Romania mai poarta si denumirea de harbuz (Moldova) sau lubenita (Oltenia). Fructul sau are in medie 4 kg, este carnos, zemos si contine cca. 90% apa. Datorita continutului scazut in calorii acesta este bun in dietele de slabire. Semintele sale sunt bogate in Vitamina E. Are de asemenea o valoare terapeutica, sucul avand o actiune diuretica, fiind indicate bolnavilor de rinichi. Pepenele verde este foarte pretentios fata de caldura. Vegeteaza bine la 25-30°C, plantele mature putand sa suporte pana la 40°C. Trebuie cultivat numai in ogor propriu, pe soluri plane sau cu expozitie sudica si la distante de plantare care sa nu permita umbrirea reciproca a plantelor. Pepenele verde este destul de rezistent la seceta. Excesul de apa din sol sau atmosfera este daunator. Prefera solurile usoare, cu textura luto-nisipoasa sau nisipo-lutoasa, fertile, bogate in substanta organica.

Rosia (Solanum Lycopersicum)

Solanum Lycopersicum sau Rosia (tomata) este o planta din familia Solanaceae apropiata pe linie genetica cu tutunul, ardeiul, cartoful, vanata etc. Rosia este o planta originara din America Centrala si de Sud. Ele au fost considerate otravitoare, cultivandu-se numai ca plante ornamentale. Din punct de vedere botanic, tomatele sunt plante anuale, cu o perioada de vegetatie de 100-130 zile, in conditiile tarii noastre, insa in locul de origine se comporta ca plante perene. Tulpina poate avea inaltimi diferite, in functie de varietate si soi.
Tomatele sunt plante iubitoare de caldura.
Temperatura minima de germinare a semintelor este de 8 - 10°C. Fructele au un continut ridicat in vitamine, saruri minerale, aminoacizi, substanta uscata. Continutuul ridicat in vitaminele A, B si C al sucului proaspat il face foarte apreciat in bolile reumatismale, rosiile crude asigura o buna digestie, au rol alcalinizant, hidrateaza organismul. Pentru a avea o productie timpurie de tomate, se recomanda plantarea de rasaduri. Rasadurile se produc in rasadnite cu incalzire biologica (avand in compozitie gunoi de grajd), semanatul executandu-se intre 20 februarie-1 martie. Fata de lumina pretentiile sunt ridicate, in special in faza de rasad si de fructificare. Dintre boli, cele mai frecvente, sunt: mana, fainarea, cancerul bacterian, o serie de patari ale frunzelor. Primele tratamente se fac la o saptamana de la plantare.

miercuri, 6 iunie 2012

Varza


Varza este cea mai veche dintre toate legumele folosite de oameni. A inceput sa fie cultivata inca din epoca de piatra, in Orientul Apropiat. De-a lungul timpului, ea a fost inrudita cu alte legume, acum cuprinzand multe alte plante cum ar fi: Kale, Kohlrabi, Varza create, Conopida, Broccoli sau Varza de Bruxelles.

Este o planta de gradina, comuna, de forma rotunda, bienala sau perena. Poate ajunge la dimensiunea de 2.5cm, la maturitate, are frunzele verzi, tulpina groasa si florile compuse din 4 petale. Capatana verzei apare vara tarziu.

De la umiditate excesiva, varza se poate strica, se umfla frunzele. De la deshidratare, frunzele se vestejesc. Varza este o legume cu o valoare terapeutica ridicata. Este o planta rezistenta la frig suporta in faza de rasad temperaturi de -3 grade C, iar cand e dezvoltata pana la -7 grade C. Ea are nevoie de foarte multa apa si lumina.Varza timpurie se seamana la inceputul lunii februarie. Varza de vara se seamana la inceputul lunii mai. Varza de toamna si  rosie se seamana la mijlocul lunii mai.



marți, 5 iunie 2012

Tutunul

Tutunul apartine familiei Solamoceae si are in cultura doua specii: Nicotina tabacum sau tutunul obisnuit si Nicotina Rustica sau mahorca.
Tutunul a fost descoperit in 1560 de un medic spaniol care l-a folosit ca planta medicinala contra durerilor de cap. Prizatul tutunului isi are originea tot in folosirea lui ca planta medicinala. La inceput se priza pentru a inlatura durerea de cap, ulterior acesta devenind un obicei. Tutunul este una din plantele agricole cu importante specifica, frunzele acestei plante intrebuintandu-se in primul rand , in industria produselor pentru fumat. Din frunzele bogate in nicotina se prepara tutunul pentru tigarete si apoi lesia de tutun, un insecticid foarte valoros. Frunzele de tutun constituie ca materie prima pentru obtinerea nicotinei, substanta utilizata in industria farmaceutica.

Morcovul

Morcovul este o leguma radacinoasa  originara din Afganistan, unde crestea in stare salbatica. Ca multe alte plante, a suferit, de-a lungul secolelor, profunde transformari. Soiurile pe care le cunoastem astazi sunt fragede si dulci.
In lume se cultiva 750 000 ha cu o productie medie de 24 tone/ha. Productii remarcabile se obtin in Austria si Olanda - 52 tone/ha si Italia 49 tone/ha.
Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Consumul de morcovi corecteaza tendinta spre acidoza a organismului.
Morcovii au importante proprietati curative: tonic, remineralizant, antianemic,factor de echilibru in digestie, cicatrizant gastric, cicatrizant al ranilor, diuretic,depurativ, fluidifiant biliar, vermifug, creste imunitatea naturala, antioxidant,favorizeaza cresterea lactatiei, etc.
Cultura morcovului este simpla si se preteaza la mecanizare. Morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Radacinile se consuma in stare cruda si preparata. Radacinile se pot pastra 5-6 luni.

Gandacul de bucatarie

Gandacul de bucatarie este o specie ce se incapataneaza sa ne strice confortul din locuinta, facandu-si cuib  abuziv in cel mai placut loc al casei. Cateva solutii care va pot scapa de mici musafiri nepoftiti.

1.Curatenia
Este bine sa faceti o curatenie generala pentru ca ei salasluiesc in locurile unde va asteptati cel mai putin. Curatati toate suprafetele din bucatarie, dormitor, baie, hol, debarasati tot de prin dulapuri. Puteti gasi cuiburi chiar si familii intregi. Folositi un spray insecticid de moment pentru a scapa repede de ei.

2.Astuparea orficiilor
Folositi silicon sau spuma poliuretanica si astupati orice crapatura din casa. Trebuie izolata usa, in special in partea de jos, pentru a nu mai permite accesul gandacilor.
Mare atentie la imbinarile dintre tevi si pereti/tavan.
 
3. Aspiratorul
Este bine sa aspirati in toata casa si folositi un aspirator cu saci de unica folosinta.
 
4. Insecticidul
O solutie eficienta impotriva gandacilor este insecticidul. Se toarna solutia intr-un pulverizator fin cu putere mare de imprastiere. Se aplica amestecul in toate zonele ascunse ale camerelor, in spatele dulapurilor de bucatarie, in cuptorul aragazului, pe pardoseala, sub pat, intre elementii caloriferului – peste tot.

FENDONA 1,5 SC   - 1 l
153.18 Ron cu Tva


Descriere:

Eficacitatea sa deosebita este data de faptul ca substanta activa formeaza particule care se lipesc de corpul gandacilor, furnicilor, puricilor, posnitelor si altor daunatori, pe care ii combate.

Combate insectele prin actiunea de contact si ingestie.

Mod de utilizare:

Se aplica in doza de 100 - 150 ml in 5 litri de apa. Cu 1 litru de solutie se pot trata aproximativ 20 mp.
Se aplica prin aparate de stropire purtate de spate .

Curatarea echipamentului:

Vor fi spalate cu jet de presiune, in zone special amenajate. In timpul lucrului este indicat evitarea contactului cu pielea, ochii si imbracamintea.

Important!

Nu mancati, nu beti, si nu fumati in timpul utilizarii, iar mainile si fata trebuie spalate inaintea pauzelor si la sfarsitul lucrului. A nu se lasa la indemana copiilor, persoanelor bolnave, femeilor gravide.

vineri, 1 iunie 2012

Cartita

Cartita este un mamifer, al carui mediu de trai este cel subteran. Este raspandita pe toate continentele mai putin Australia. Cartita are o lungime a corpului de 125-150-165 mm, o codita de aproximativ 30 mm, laba posterioara de 20 mm si un cap mic de 30-38 mm. Au auzul, mirosul si simtul tactil foarte bine dezvoltat iar dintii incisivi foarte bine dezvoltati specializati in sapare. Traieste numai in subteran, intr-o galerie complicata , ce se recunoaste in afara prin musuroaiele de pamant. Cartita este cunoscuta de toti gradinarii deoarece este animalul care le deterioreaza gazonul, plantele sau legumele din gradina.

Granule contra cartitelor 2 x 50 G
88.79 Ron cu Tva

Cu efect pe termen lung.  Alunga cartitele. Din materii prime naturale

Specificatii:
Actionare: Granulele contra cartitelor COMPO reprezinta o solutie naturala pentru alungare si prevenire. Aceasta protejeaza potecile, terasele si alte suprafete impotriva galeriilor si a musuroaielor realizate de cartite, care se pot transforma rapid intr-un pericol de ranire pentru oameni. Pietricelele de lava compatibile pentru sol si plante sunt imbibate cu uleiuri exclusiv vegetale, cu miros intens. Acest miros nu este tolerat de cartitele protejate, care dispun de un simt al mirosului foarte dezvoltat. Cartitele parasesc fara a fi afectate zonele tratate, respectiv le evita in viitor. Utilizare: Cu ajutorul unui bat sau a unei lopeti perforati sau sapati gauri cu adancimea de 20 cm in sol si ingropati in acestea 1 pana la 2 pietricele de lava granule COMPO contra cartitelor. Ulterior tasati gaurile. Pe suprafete argiloase, maloase sau umede, efectul este limitat.

Prevenirea contaminarii: La inceputul primaverii, realizati o centura de protectie in jurul suprafetei sau a terenului afectate in trecut. In acest mod se previne patrunderea cartitelor din lateral. Ingropati in acest scop 1 pana la 2 pietricele de lava granule COMPO contra cartitelor per m2 in sol.

In caz de contaminare: Pentru a izgoni cartita este necesara distribuirea unui rand de pietricele de lava la o distanta de aproximativ 1 m. Nu este permisa incercuirea animalului, fiind obligatorie lasarea unei cai de evacuare. Nu este permisa amplasarea pietricelelor direct in galeriile sau musuroaiele de cartita. Dupa aplicare este necesara netezirea musuroaielor de cartite.

Masuri de protectie: Ca urmare a mirosului intens, la aplicare se recomanda utilizarea de manusi de protectie. Dupa utilizare, ambalajul trebuie inchis la loc. A nu se lasa la indemana copiilor. A se feri de alimente, bauturi si furaje. Este admisa depozitarea numai in ambalaje originale.

Viespea comuna

Viespile sunt insecte care fac parte din subfamilia Vespinae care cuprinde 61 de specii raspandite pe glob. In Europa centrala traiesc 11 specii de viespi. Viespea comuna este o insecta cunoscuta si temuta in intreaga lume. Acestea se gasesc intr-o gama larga de habitate precum gradini, paduri si pajisti. Sunt insecte destul de mari, aproximativ 2 cm in lungime cu o evidenta talie intre torace si abdomen. Viespile au benzi luminoase galben cu negru  de-a lungul corpului. Acul sau este situat in varful abdomenului. Reginele sau femelele de reproducere sunt mai mari decat lucratorii. Motivul principal pentru care viespile sunt atat de temute este desigur intepatura lor care poate fi destul de dureroasa. Acul viespilor poate fi folosit mai mult decat o data in comparatie cu albinele. Viespea comuna isi construieste de obicei cuibul  in cavitatile din pereti, copaci si mansarde. Regina iese din hibernare la inceputul primaverii si cauta un loc adecvat pentru inceperea unei noi colonii.


Infestarea cu purici

Puricii sunt insecte cosmopolite, parazitează mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioadade 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte. In majoritatea cazurilor puricii sunt doar o pacoste pentru gazdele lor dar unele persoane si animale sufera o reactie alergica la saliva puricilor producand eruptii.
Intepaturile puricilor au ca rezultat formarea unei zone umflate si usor ridicate care produce senzatia de mancarime si are un singur punct de muscatura in centru.
Se estimeaza ca fiecare purice aflat in blana cainelui este “insotit” de inca alti 500 de purici raspanditi in locuinta sau in curte.  Daca deja ai constat ca animalul tau e plin de purici e momentul sa iei masuri imediate deoarece netratata infestarea cu purici poate provoca urmatoarele boli: anemia, dermatita alergica, parazitari interne cu viermi lati.
Nu este, deci, suficient sa deparazitati cainele, trebuie obligatoriu sa tratati si mediu.

 Sanitox 21.CE 1L
71.90 Ron cu Tva


Sanitox 21CE este un insecticid cu spectru larg de actiune care prezinta urmatoarele caracteristici: spatiile tratate nu prezinta riscuri pentru oameni si animale, este eficient si asupra insectelor care au capatat rezinstenta la alte insecticide , se poate utiliza fara restrictii in spatii alimentare, hoteluri, birouri, mijloace de transport  marfa si calatori, fabrici si depozite de alimente.
Combate: gandaci, plosnite, purici, muste, tantari. In absenta oamenilor, produsul este inflamabil si se va pastra in spatii racoroase.
Mod de utilizare:
Continutul se va dilua intr-un litru de apa si se va aplica prin pulverizare.
Contine substanta activa: D.D.V.P. 19,50%,Tetramethrin 1,5%